REKLAMLARDA KULLANILAN GÖRSELLERİN FARKINDALIK YARATMA ETKİSİNİN NÖROPAZARLAMA AÇISINDAN İNCELENMESİ - TUNÇ, FUNDA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Günümüzün rekabetçi ortamında pazarlamanın her alanda yer alması, sinirbilim olan Nöroloji alanında da kullanım alanı bulması ve bu yöntemin pazarlamaya adapte edilmesiyle, Nöropazarlama, pazarlama yöntemlerinden biri olarak literatüre girmiştir. Nöropazarlama, pazarlamanın beyindeki karşılığıdır. Tüketicilerin pazar davranışlarını anlamak amacıyla nöro bilimde kullanılan tekniklerin tüketicilere uygulanmasıdır. Nöropazarlama, tüketicinin satın alma kararını neye göre verdiklerinden ziyade, gerçek hayatta tüketicinin satın alma kararını nasıl aldığını anlamaya çalışmaktadır. Disiplinler arası çalışmalar ortaya koyan nöropazarlama, pazarlama uyarıcıları ile karşılaşıldığında beynin hangi bölümlerinin ya da hangi merkezlerinin aktif hale geldiğin tespit etmektedir. Bu çalışmada; Diş macunu reklamlarında kullanılan görsellerin farkındalık yaratma etkisini ölçmek maksadı ile girişimsel olmayan deneysel bir araştırma yapılmıştır. Araştırma; Fırat Üniversitesi Pazarlama ve Nöropazarlama Araştırma Merkezi kapsamında yaş, cinsiyet, meslek, gelir düzeyi gibi demografik özellikler açısından farklı gruplardan oluşan 31 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara 6 adet Diş Macunu Markasına ait reklam görselleri gösterilerek elektro beyin grafisi (Electroencephalography - EEG) çıktıları analiz edilmiştir.

Neuromarketing has entered into the literature as one of the marketing methods, because marketing in today's competitive environment takes place in every field, finding use area in neurology field and adapting this method to marketing. Neuromarketing is the counterpart of marketing. is the application of the techniques used in neuro science to consumers to understand the market behaviors of consumers. Neuromarketing tries to understand how the consumer purchases his or her decision in real life rather than what he / she makes. interdisciplinary studies reveal which parts of the brain or which centers are active when encountering marketing stimuli. In this study; A non-invasive experimental study was conducted with the aim of measuring the effect of creating awareness of the images used in toothpaste advertisements. Within the scope of Fırat University Marketing and Neuromarketing Research Center, 31 volunteers were formed with different groups in terms of demographic characteristics such as age, sex, profession, income level. Electroencephalography (EEG) outputs were analyzed by showing commercial images belonging to 6 Toothpaste Marks.
Investigation of the effect of creating awareness of the visuals used in advertising in terms of neuro marketing
Keywords: Reklamcılık; İşletme