Academicians’ Opinions about Academic Incentive Allowance - Turhan, Muhammed; Erol, Yusuf Celal (My University, 2017)
Akademik teşvik ödeneği 2016 yılından itibaren üniversitede görev yapan akademik personele ödenmeye başlandığı için yeni bir uygulamadır. Bu çalışmada da, akademisyenlerin akademik teşvik ödeneğine ilişkin görüşlerinin içerik analizi yöntemiyle incelenmesi amaçlanmış ve 50 öğretim personelinin görüşüne başvurulmuştur. Çalışmaya katılan akademisyenlerin büyük bir kısmı akademik teşvik ödeneğini yararlı bulduklarını; 8'i yararlı bulmadıklarını, 3'ü de kısmen yararlı bulduklarını, 1'i ise bilgisinin olmadığını ifade etmiştir. Akademisyenleri bilimsel çalışmaya yönelttiği, üreten akademisyenin ödüllendirdiği ve motive ettiği, akademisyenleri maddi olarak desteklediği, akademik yayınların sayısını arttırdığı ve akademisyenlerin yayınlarında çeşitlilik sağladığı için akademik teşvik ödeneği yararlı bulunmuştur. Ancak akademisyenler akademik teşvik uygulamasının akademik çalışmaların niteliğinde düşmelere sebep olabileceğine ve etik açıdan sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekmişlerdir. Ayrıca, çalışmada akademisyenlerin akademik teşvik ödeneği puanlama sistemine ilişkin görüşleri ve öneriler alınmıştır. Akademisyenler, akademik teşvik uygulamasında niteliğin göz ardı edilmemesini ve denetimin arttırılmasını istemektedirler
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları