KESİKLİ GRANÜLOMETRİLİ BETONLARIN MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ALİŞER, BEYHAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu tez çalışması kapsamında, kesikli ve sürekli granülometriye sahip agrega ile üretilen betonlar üzerinde mekaniksel ve fiziksel deneyler yapılarak sonuçları irdelenmiştir. Bunun için sürekli ve kesikli granülometriye sahip olan dere ve kırmataş agregası olmak üzere iki farklı agrega yığınıyla 300 ve 400 dozlu beton numuneleri üretilmiştir. Bu karışımlarda 4 seri kesikli bir seri sürekli granülometride olmak üzere, her doz için 5 seri, toplamda 20 seri beton numunesi üretilmiştir. Bu karışımların hepsinde su/çimento oranı 0,50 olarak alınmıştır.Deneylerde Türk standartlarındaki kare delikli elekler kullanılmış ve maksimum dane çapı (dmax) 32 mm olarak alınmıştır. Kesikli granülometri oluşturmak için sırasıyla (0-4), (4-8), (8-16) ve (16-32)mm elek göz açıklıklarına karşılık gelen agrega yığından çıkarılarak kesikli granülometri oluşturulmuştur.Kesikli ve sürekli granülometriye sahip agregalarla üretilen beton numuneleri ile fiziksel ve mekaniksel (basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, yarmada çekme dayanımı, aşınma dayanımı, yüksek sıcaklık etkisi, Ultrasonik ses geçiş hızı vb.) deneyler yapılmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuçların literatürle uyumlu olduğu görülmüştür. Kırmataş agregası için sürekli granülometriye sahip numunelerin ve dere agregası için ise (8-16)mm'lik agreganın olmadığı kesikli granülometriye sahip numunelerin daha yüksek mekaniksel dayanım gösterdiği gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Beton, kesikli granülometri, mekanik özellikler

Mechanical and Physical Properties of Concrete Batch GradedIn this thesis study, produced with a batch and continuous gradations with mechanical and physical experiments on the aggregates and concretes result scrutinized. To do this, composed of both continuous and batch gradations and two different aggregates one is crushed-stone aggregate, the other is angular aggregate two different doses of 300 and 400 with a stack of concrete samples. A series of continuous gradation this random mix 4 serial to be batch gradations, for each dose of 5 serial produced a total of 20 samples of concrete. Water/cement proportion is set as 0.50 in these all mixtures.Experiments have been used by Turkish standard square hole sieves and maximum diameter (dmax) 32 mm was taken as a grain. In order to create a step gradation (0-4), (4-8), (8-16) and (16-32) mm sieve eye openings were created by subtracting the corresponding aggregates from the step gradations.Batch and continuous gradations aggregates have produced concrete samples with physical and mechanical (compressive strength, splitting strength, flexural strength, bohme strength, high temperature effect, switching the ultrasonic sound speed, and so on.) experiments at the results are compared. Results were consistent with the literature. Crushing stone recommends having a permanent gradations generation, it is for the stream generation (8-16) mm aggregate has higher mechanical strength of the samples is not represented by a step gradations.Keywords: Concrete, step gradation, mechanical properties
Mechanical and physical properties of concrete batch graded
Keywords: Teknik Eğitim