Deri Fabrikası Atık Sularının Ağır Metal İçeriğinin Belirlenmesi - Canpolat, Ozgür; Calta, Metin (My University, 2020)
Bu çalışmada deri fabrikası atık sularının Keban Baraj Gölü (Ağın mevkii)’nde meydana getirdiğiağır metal kirliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda belirlenen istasyonlardan(deri fabrikası atık suları, atık suların Keban Baraj Gölü’ne karıştığı bölge ve açık bölge) aylıkperiyotlarla bir yıl boyunca su örneği alınmıştır. Alınan su örneklerinde bazı ağır metallerin (Cu, Fe,Zn, Cr, Ni, Cd, As ve Hg) konsantrasyonları tespit edilmiştir. Ağır metal konsantrasyonlarınınsırasıyla; deri fabrikası atık sularında Cu=11,71-19,14; Fe=82,03-169,92; Zn=39,06-70,31;Cr=58,59-82,03; Ni=2,5-10,25; Cd=45-72,5 mg/L; As=43,57-76,0 ve Hg=0,42-0,76 µg/L; atıksuların baraj gölüne karıştığı bölgede Cu=6,25-9,74; Fe=42,96-87,89; Zn=16,21-42,96; Cr=39,06-58,59; Ni=1,22-7,25; Cd=23,75-45 mg/L; As=20,32-37,92 ve Hg=0,19-0,38 µg/L; açık bölgedenalınan su örneklerinde ise Cu=0,31-0,52; Fe=0,24-0,54; Zn=0,43-0,67; Cr=0,05-1,12; Ni=0,002-0,004 ve Cd=0,009-0,02 mg/L arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Deri fabrikası atık sularıve atık suların baraj gölüne karıştığı bölgede ağır metal kirliliğinin çok fazla olduğu tespit edilmiştir.Bu ağır metaller arasında en fazla biriken metal krom olmuştur. Her üç bölgede de en düşükkonsantrasyonlar kış aylarında, en yüksek konsantrasyonlar ise yaz aylarında bulunmuştur.Araştırma sonucunda elde edilen ağır metal değerleri; WHO, EC ve USEPA tarafından tatlı sulariçin verilen standartlarla karşılaştırılmıştır. Atık su ve atık suyun Baraj Gölü’ne karıştığı bölgedenalınan su örneklerindeki Cu, Fe, Zn, Cr ve Ni konsantrasyonlarının WHO, EC ve USEPA tarafındanverilen standart değerlerin çok üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar deri fabrikası atıksularının Keban Baraj Gölü’nde ağır metal kirliliğine neden olduğunu göstermektedir.
Keywords: Çevre Bilimleri