İnek ve düvelerde prolapsus vaginanın sebepleri ve tedavisi üzerine çalışma - Öcal, Halis; Deveci,; Karadağ, Hüseyin; Apaydın, Ali Mükremin; Kalkan, Cahit; Çetin, Hayrettin; Kaygusuzoğlu, Erdal (My University, 1996)
Yaşları 2-11 arasında değişen, 53 baş prolapsus vaginah inek ve düvenin materyal olarak kullanıldığı bu çalışmada, hastalığın gebelikle ilişkili olarak, daha çok gebeliğin 7. ayında ve sonrasında ortaya çıktığı görüldü (% 79.25). Görülme insidansının, gebelik veya doğum sayısı ve yaşa paralel olarak arttığı, en sık olarak da gebeliklerin yoğunlaştığı ve doğumların yaklaştığı bahar aylarında şekillendiği dikkati çekti. Vakaların 37'sinde (36'sı ileri gebelik, 1'i folliküler kistle ilgili) hiperöstrogenik etkinin, 17'sinde ahır zemininin geriye doğru fazlaca meyilli olmasının, 5'inde yavrunun kuru doğum kanalından veya büyük yavrulann doğum kanalından zorla çekilip çıkarılmasının, 3'ünde cervix uteri spazmının ve 6'sında vaginal irritasyonlann sebep olduğu ıkınmaların, prolapsus vaginanın şekillenmesinde etkili olduğu tespit edildi. Prolapsus şekillenen 37 hayvandan 14'ünde, daha önceki gebeliklerinde de en az bir defa prolapsus vaginanın şekillenmiş olduğu tespit edildi. Gebeliğin erken dönemlerinde veya doğum sonrası şekillenen ve tedavide inatçılık gösteren prolapsus vagina, durumlarında Caslick operasyonunun, doğuma yakın günlerde şekillenenlerde metal plakalarla sağrı dikişinin, doğum anında şekillenenlerde de operasyon sezaryenden iyi sonuç alındığı, basit vulva dikişi konanlarda daha sonra nükslerin şekillendiği görüldü.
Keywords: Tedavi; olgu sunumları; sığır; sığır hastalıkları; etiyoloji; vajina sarkması