DEVLET LİSELERİNDE VE ÖZEL LİSELERDE ÖRGÜTSEL ÖĞRENME VE ENGELLERİ - TÖREMEN, FATİH (Fırat Üniveristesi, 1999)
Doktora Tezi Devlet Liselerinde ve Özel Liselerde Örgütsel Öğrenme ve Engelleri Fatih TÖREMEN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı 1998, Sayfa: XI IH 90 Devlet liselerinde ve özel liselerde örgütsel öğrenme ve engelleri isimli bu araştırmanın amacı, devlet liseleri ve özel liselerde örgütsel öğrenme konusunda yöneticilerden ve öğretmenlerden beklenen rolleri, örgütsel öğrenmenin engellerini ve öğrenen okul kültürü konusundaki görüşlerini belirlemektir. Bu amaca ulaşabilmek için, öğrenen bir okulda yöneticiler ve öğretmenlerin rolleri nasıl olmalıdır, devlet liselerinde ve özel liselerde örgütsel öğrenmenin engelleri nelerdir, devlet liseleri ve özel liseler için örgütsel öğrenme kültürü nasıl oluşturulabilir ve örgütsel öğrenmeye ilişkin olarak, beklenen roller, örgütsel öğrenmenin engelleri, örgütsel öğrenme kültürü konusunda devlet liselerinde çalışan yöneticiler ve öğretmenlerle özel liselerde çalışan yöneticiler ve öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır, sorularına cevap bulunmaya çalışılmıştır. Hazırlanmış olan 70 sorudan oluşturulmuş iki anket Türkiye'nin 7 bölgesinden seçilen 31 özel lise ve 52 devlet lisesindeki 545 öğretmen ve 148 yöneticiye uygulanmış ve elde edilen veriler t testine ve varyans analizine tabi tutulmuştur. Özellikle örgütsel engellerle ilgili görüşlerde cinsiyet, kıdem ve çalışılan okul açısından önemli farklılıkların görülmediği bu çalışmada örgütsel roller ve öğrenme kültürü oluşturma ilgili görüşler arasında bir çok anlamlı farklılığın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yine aynı çalışmada, birçok devlet liseleri ile özel liselerde görev yapan öğretmen ve yöneticilerin görüşleri arasında anlamlı birçok farklılığın ortaya çıktığı görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, örgütsel öğrenme, öğrenen okul, öğrenme kültürü, öğrenen lider.
Organization learning anddifficulties in governement and private high schools
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training