Isolation, virulence genes and antimicrobial susceptibilities of Shiga Toxin-Producing Escherichia coli O157 from slaughtered cattle in abattoirs and ground beef sold in Elazığ - Kalender, Hakan (My University, 2013)
Shiga toxin üreten Escherichia coli O157 (STEC O157) gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açan bir patojendir. Kontamine et ve et ürünleri insanlarda salgınların görülmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma Elazığda mezbahalarda kesilen sığırlardan ve piyasada satılan kıymalardan STEC O157nin izolasyonu, izolatların virulens genlerinin ve antibiyotiklere duyarlılıklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kesimden sonra 540 rektal swap örneği ve kasaplardan 100 kıyma örneği toplanmıştır. Etken izolasyonu için selektif zenginleştirme ve immunomagnetik separasyondan sonra sefiksim ve tellürit suplementi içeren Sorbitol MacConkey Agar kullanıldı. Polimeraz zincir reaksiyonu(PCR) ile izolatlarda shiga toxin 1 ve 2 (stx1 and stx2), H7 flagella (fliCh7), enterohemolysin (hlyA), intimin (eae) ve O157 (rfbE) genlerinin varlığı araştırıldı. Rektal sıvap örneklerinin PCR testinde, 82 sorbitol negatif izolatın 34ü Escherichia coli O157 yönünden pozitif bulundu. Escherichia coli O157 izolatlarının 22si (%64.7) Escherichia coli O157:H7 olarak tiplendirildi. Rektal swap örneklerinin 18inde (%3.3) STEC O157 saptandı. Kıyma örneklerinin %2sinden STEC O157 izole edildi. STEC O157 izolatlarının tümünde hlyA and eaeA genleri tesbit edildi. Rektal sıvap ve kıyma örneklerinden elde edilen tüm STEC O157 izolatları penisilin, klindamisin, tiamulin ve tilmikosine dirençli bulundu. Altı STEC O157 izolatı klortetrasiklin ve sülfadimetoksine, iki STEC O157 izolatı ampisiline ve bir STEC O157 izolatı enrofloksasin, florfenikol ve oksitetrasikline dirençli bulundu.
Keywords: Türkiye; et bileşimi; sığır eti; gıda kaynaklı hastalıklar; Escherichia coli; çoklu ilaç direnci; sığır; mikrobiyal bulaşıklık; ilaç tedavisi; gıda bulaşıklılığı; genler; et ürünleri; Elazığ; ilaç direnci; bakteriyel toksinler; oksitetrasiklin; ampisilin; virülans; gıda hijyeni; gıda güvenirliği; et kalitesi; enrofloksasin; sulfadimetoksin; klortetrasiklin; direnç mekanizmaları; klindamisin; flagella; tiamulin; florfenikol