Arka kamera göz içi lens implantasyonu planlanan atak gözlerde kapsül kalıntılarının kullanılması - Yılmaz, Turgut; Çelebi, Serdal; Aydemir, Orhan; Kükner, A. Şahap (My University, 2002)
AMAÇ: Arka kapsül açıklığı nedeniyle skleral fiksasyonlu arka kamera göziçi lens (GİL) implantasyonu düşünülen afak gözlerde, kapsül kalıntılarından yararlanmak ve en az sayıda skleral fiksasyon sütürünün kullanılarak sütüre bağlı komplikasyonları azaltmak. GEREÇ VE YÖNTEM: Yaş ortalaması 42.7 (24-68) olan 11 afak hastanın 13 gözüne ikinci bir ameliyatla, skleral fiksasyonlu ya da kapsül kalıntıları destek alınarak sulkus fiksasyonlu arka kamera GİL yerleştirildi. Olası retina dekolmanına karşı, ameliyat öncesi argon lazer ile ekvatoryal bölgeye sirküler fotokoagülasyon uygulandı. BULGULAR: Yedi gözde GİL, skleral sütür gerekmeden ve yeterli kapsül desteği sayesinde güvenli bir şekilde takıldı. Dört gözde, bir haptik kapsül desteği ile sulkusa takılırken, bir haptik skleral sütür ile tespit edildi. Bir gözde, alt haptik kapsül desteği ile sulkusa takılırken, üst haptik irise sütüre edildi. Diğer bir gözde ise, her iki haptik skleral sütür ile tespit edildi. Onüç lensin 26 haptiğinden 19 haptik kapsül üzerine yerleştirilirken, sadece yedi haptik için sütürasyon gerekti (altı tane skleral fiksasyon sütürü ve bir tane irise Mc Cannel sütürü). Skleral fiksasyon yapılan bir gözde, iki haftada düzelen vitreus hemorajisi gelişti. Ortalama 11 aylık takip sonucunda, hiçbir gözde retina dekolmanı ve GİL'inde desantralizasyon görülmedi. SONUÇ: Skleral fiksasyonlu GİL implantasyonu düşünülen afak gözlerde, kapsül kalıntılarının araştırılıp kullanılmasıyla, ameliyat daha kolay olmakta ve skleral sütür ihtiyacının azalmasıyla birlikte sütüre bağlı komplikasyonlar da azalmaktadır.
Keywords: İleriye dönük çalışma; Afaki; Lens implantasyonu; göz içi; Dikiş teknikleri; Lens kapsülü; kristalin