Yağ Pompasında Kullanılan Sikloidal Dişlilerin Parmak Freze ile CNC Freze Tezgâhlarında İmalatının Araştırılması - Özel, Cihan; Ortaç, Yunus; Gürgenç, Turan (My University, 2017)
Bu çalışmada, hidrolik endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılan sikloidal dişlili yağ pompalarındaki iç rotorun, geleneksel imalat yöntemlerindeki zorlukları ortadan kaldırmak için CNC freze tezgâhlarında imalatı amaçlan dı. Bunun için radyal kesme yöntemi belirlendi. Bu yönteme göre, sikloidal dişlileri işlemek için imalat denklemleri türetildi. Bu dişlilerin CAM kodlarını elde etmek için bir C++ programı geliştirildi. Bu program ile otomatik CAM kodlarını oluşturma, G ve M kodları kullanılarak yapıldı. Bu CAM kodları ile Dyna 4M CNC freze tezgâhında çeşitli ölçülerde sikloidal dişliler imal edildi. Bu yöntem ile imal edilen sikloidal dişlinin diş ölçüleri, elektronik bir kumpas ile ölçüldü. Daha sonra, bu ölçüler ile matematiksel bağıntılar kullanılarak hesaplanan diş ölçüleri bir tabloda karşılaştırıldı. Bulunan sonuçlara göre, bu dişlilerin CNC freze tezgâhlarında imal edilebilecekleri görüldü ve bu tezgâhlarda sikloidal dişlilerin imalatlarının genel bir değerlendirilmesi yapıldı
Keywords: Mühendislik; Makine; İmalat Mühendisliği