KOLON ADENOKARSİNOMLARINDA STAT3, BCL-XL VE MMP-2 P PROTEİNLERİNİN SALINIMININ TANISAL DEĞERİ VE PROGNOSTİK FAKTÖRLER İLE İLİŞKİSİ - ARTAŞ, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kolon adenokarsinomları gastrointestinal sistemin en yaygın malignitesi olupkolorektal malignitelerin %98?ini oluşturmaktadır. Prognozda önemli olan birçok faktör tanımlanmıştır. Tümörün histolojik evresi ve derecesi, lenf düğümü metastazı, DNA ploidisi prognostik faktörler arasında sayılabilir.Çalışmamızda kolon adenokarsinomlarında STAT3, Bcl-xL ve MMP-2?nin salınımı ve bunların prognostik faktörlerle ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Çalışmaya Anabilim Dalımız arşivinden rastgele seçilen 45 kolon adenokarsinomu(15 iyi diferansiye, 15 orta derecede diferansiye, 15 az diferansiye)ve 15 normal kolon mukozası örneği alındı. Kesitlere immünohistokimyasal olarak STAT3, Bcl-xL ve MMP-2 uygulanarak tümörün diferansiasyon derecesi arasındaki farklılıklar ile prognostik faktörler arasındaki ilişki araştırıldı. STAT3 boyanma şiddeti ve yaygınlığı normal mukoza ve karsinom grubu arasında anlamlı farklılık gösterirken (p<0.05) Bcl- xL?de farklılık bulunmadı (p>0,05).STAT3 yaygınlığı ile diferansiasyon dereceleri arasında anlamlı farklılık bulundu (p<0.05).STAT3 yaygınlığı ve şiddeti ile tümör çapı ve lenf düğümü metastazı arasında farklılık bulunmadı (p>0.05). Bcl-xL yaygınlık ve şiddeti ile tümörün diferansiasyonu, lenf düğümü metastazı ve tümör çapı arasındaki ilişki anlamsızdı (p>0.05). MMP-2 şiddeti normal mukoza ile karsinom grubu arasında ve karsinomun diferansiasyon dereceleri arasında anlamlı farklılık gösterdi(p<0.05). MMP-2 yaygınlığı ile tümör çapı arasında ters korelasyon bulundu(r=-0,318). Sonuç olarak; STAT3 salınımı normal mukoza ile karsinom grubu arasında ve karsinomların diferansiasyon derecelerinde farklılık gösterirken aynı ilişki Bcl-xL?de görülmedi. MMP-2 yaygınlığında normal mukoza ile karsinom grubu arasında ve karsinomun diferansiasyon dereceleri arasında farklılık görülmezken şiddet yönünden anlamlı farklılıklar görüldü. Her üç belirteç ile lenf düğümü metastazı ve tümör çapı ilişkisinde sadece MMP-2 yaygınlığı ile tümör çapı arasında ters bir korelasyon izlenmiş olup diğer belirteçlerde anlamlı bir fark bulunmadı. Anahtar Kelimeler: Kolon adenokarsinom, STAT3, Bcl-xL, MMP-2, prognostik faktör

Colon adenocarcinomas are the most common malignancy of gastrointestinal tract and and create the %98 of all colorectal carcinomas. Many important factors are described in the prognosis. Histological grade and stage of the tumour, lymph node metastasis and DNA ploidy are some of these. In our study we aimed to determine the relationship between STAT3, Bcl-xL and MMP-2 expression and prognostic factors. In our study, 45 colon adenocarcinomas (15 well, 15 medium degree and 15 poorly differentiated) and 15 normal colon mucosa samples were selected randomly. To the samples, STAT3, Bcl-xL and MMP-2 as immunohystochemicals were applied and the correlation between degrees of differentiation, tumor size, lymph node metastasis and these markers were evaluated. There was a relationship between the normal mucosa and carcinoma group at the intensity and diffusiveness of STAT3 staining (p<0.05), but not at Bcl-xL (p>0,05). The difference between diffusiveness of STAT3 and the degrees of differentiation was significant (p<0.05). There was no relationship between intensity and diffusiveness of STAT3 staining and tumor size and lymph node metastasis (p>0.05). The relationship between the intensity and diffusiveness of Bcl-xL staining and tumor size and lymph node metastasis was not statistically significant (p>0.05). The intensity of MMP-2 differed significantly between the normal mucosa and the carcinoma group and the degrees of differentiation (p<0.05). There was a negative correlation between the diffusiveness of MMP-2 and tumour size (r= -0,318). In conclusion, STAT3 expression was significantly different between the normal mucosa and carcinoma group and at the degrees of differentiation, but not at Bcl-xL. There was no difference at the diffusiveness of MMP-2 between normal mucosa and carcinoma group and at the degrees of differentiation but differences were noted at the intensity of MMP-2. In the relationship between these markers and tumor size and lymph nod metastasis, only the diffusiveness of MMP-2 had a negative correlation with tumour size. Key words: Colorectal carcinoma, STAT3, Bcl-xL, MMP-2, prognostic factors
The expression of STAT3, BCL-XL AND MMP-2 proteins in colon adenocarcinomas and their relationship with prognostic factors
Keywords: Patoloji