AYRIK KOSİNÜS DÖNÜŞÜM TEMELLİ SAYISAL FİLİGRANLAMA - ERTÜRKLER, METİN (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ AYRIK KOSİNÜS DÖNÜŞÜM TEMELLİ SAYISAL FİLİGRANLAMA Metin ERTÜRKLER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2001, Sayfa: 57 Sayısal olarak kodlanmış resimlerin, işlenmesi, saklanması, ağ ortamında iletilmesi işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ancak sayısal resimler üzerinde, orijinal sahibine ait silinemeyen bir kimlik bilgisi oluşturma işlemi henüz tam olarak gerçekleştirilemediğinden resmin orijinal sahibi bu resim için bir telif hakkı iddia edememektedir. Bu tez çalışmasında, herhangi bir resme bir kimlik bilgisi kazandırma yöntemlerinden biri olan, Ayrık Kosinüs Dönüşümü temeline dayanan bir fıligranlama yöntemi üzerinde inceleme ve uygulamalar yapılmıştır. Resmin geometrik işlemlere ve kötü niyetli saldırılara karşı sağlam olması için, filigran resmin fark edilebilir önemli bileşenleri içerisine yerleştirilmiştir. Fakat bu bileşenlerin değişimi resmin fark edilir kalitesini etkileyebilir. Bu problemi çözmek için filigranın, yayımlı spektrum haberleşmeye benzer teknikler kullanılarak resimlerin alçak frekans bileşenleri içerisine eklenmesi gerekmektedir. Bu ekleme işlemi için N x M boyutunda bir resmin, N x M ayrık kosinüs dönüşümü hesaplanmış ve dönüşümün en yüksek genlikli katsayıları içerisine filigran yerleştirilmiştir. Son olarak, bu tez çalışmasında kullanılan metodun farklı resimler için uygulaması yapılmış ve elde edilen sonuçlar yukarıdaki kriterlere göre yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Sayısal Filigranlama, Veri Gizleme, Telif Hakkı Koruma, Yayımlı Spektrum Haberleşme
Digital watermarking based on discrete cosine transform
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control