Kronik periton diyalizi uygulanan bir hastada Haemophilus influenzae peritoniti - Dogukan, Ayhan; Doğukan, Mürüvvet; Yakupoğulları, Yusuf; Kizirgil, Ahmet; Poyrazoğlu, Orhan Kürşat (My University, 2008)
Beş yıldır sürekli ayaktan periton diyaliz (SAPD) uygulanan 62 yaşındaki bir kadın hasta, bir-iki günlük karın ağrısı, batın hassasiyeti ve ateş yakınmalarıyla diyaliz ünitemize başvurdu. Bulanık peritoneal aspiratın gram boyalı incelemesinde çok sayıda nötrofil ve Gram-negatif küçük kokobasil morfolojisinde bakteri izlendi. Klinik ve laboratuvar bulguları ile peritonit tanısı alan hastanın peritoneal aspirat kültüründe Haemophilus influenzae üredi. iki haftalık antibiyotik tedavisi ile tamamen iyileşen hastanın altı aylık takibinde de herhangi bir sorun gelişmedi. Bu çalışmada, SAPD hastalarında H. influenzae'ntn nadiren de olsa peritonite neden olabileceği hatırlatılmıştır.
Keywords: Kadın; Peritonit; Orta yaşlı; Periton diyalizi; sürekli ayaktan; Haemophilus influenzae