ALEVİLERDE ÖLÜMLE İLGİLİ İNANIŞ VE UYGULAMALARIN DİNLER TARİHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ARGUVAN ÖRNEĞİ - Gaspak, Ayhan (Fırat University, 2016)
Ölüm yaratılışın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Dolayısı ile ilk insandan günümüze kadar ölümle ilgili birçok düşünce ortaya atılmıştır. Çoğu medeniyette olduğu gibi Türk Kültüründe de ölümle ilgili bazı inanış ve uygulamalar görülmüştür. Yaptığımız alan çalışmasında ele aldığımız Arguvan yöresi Alevilerinin geçiş dönemlerinden olan ölümle ilgili dini inanış ve uygulamalarını Dinler Tarihi açısından ele alıp inceleyeceğiz. Ayrıca Eski Türk Dini ile ilgili benzerliklerini ortaya koymaya çalışacağız. Çalışmamız mülakat ve katılımlı gözlem metotları kullanılarak ortaya konulmuştur

Death is accepted as an inseparable part of creation. Hence, many thoughts related to death have been suggested from primitive man to today. As is in many civilizations, some beliefs and practices concerned with death are also seen in Turkish Culture. In the field survey we did, we are going to study the death-related religious beliefs and practices of Arguvan Region Alevi’s who are in the transition period, in terms of History of Religion. Besides, we are going to try to reveal its similarities with the old Turkish religion. Our study employed interviews and attended observation methods
Assesment of Belief and Practices Related to Death in Alevi’s in Terms of History of Religions Arguvan Example