Fırat havzasında serebrovasküler hastalıklarla lipoprotein (A) arasındaki ilişki - Ulvi, Hızır; Var, Ahmet; Yoldaş, Tahir; Temel, İsmail; Yiğiter, Remzi; Müngen, Bülent (My University, 1999)
Lp (a) kolesterolden zengin bir lipoproteindir. Yüksek Lp (a) seviyelerinin serebro vasküler hastalıklarla (SVH) ilişkisi gösterilmiştir. Serum Lp (a) düzeyleri oldukça sıkı bir genetik kontrol altındadır. Yapılan çalışmalarda serum Lp (a) konsantrasyonlarının, popülasyonlar arasında hatta aynı popülasyonun bireyleri arasında oldukça farklı değerler gösterdiği tespit edilmiştir. Biz bu çalışmada, Fırat havzasındaki SVH'lı ve sağlıklı bireylerde Lp (a) düzeylerini tespit ederek, daha önce yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar ile karşılaştırdık. SVH gelişimi ile serum Lp (a) düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını araştırdık (kontrol grubu 0,19 g/dL; SVH grubunda 0,43 g/dL). Serum Lp (a) düzeylerinin, SVH grubunda tek başına anlamlı bir ateroskleroz risk parametresi oluşturabileceğini belirledik. Yüksek Lp (a) değerlerine sahip bireylerin belirlenerek diğer risk faktörleri açısından (sigara, alkol, diyet vs.) uyarılmaları gerektiğine inanıyoruz.
Keywords: Risk faktörleri; Lipoprotein(a); Vasküler hastalıklar; Serebrovasküler bozukluklar