BİTLİS AHLAT POMZASI İLE ÜRETİLEN HAFİF BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - DEMİRTAŞ, CUMA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, pomza ile üretilen hafif betonların bazı mekanik özellikleri deneysel olarak incelenmiştir. Pomza malzemesi Bitlis Ahlat yöresinden temin edilmiştir. Çalışma kapsamında 11 farklı karışımlı betonlar üretilmiştir. Bunlar birinci grupta kontrol betonu (%100 kırma taşla), ikinci grup kontrol betonu pomzalı beton (%100 pomza), üçüncü grup kırma taş + pomzalı beton (%50P%50A, %60P%40A, %70P%30A), dördüncü grup kırma taş + pomza + EPS'li beton (%50P%40A%10E, %60P%30A%10E, %70P%20A%10E) ve beşinci grupta kırma taş + pomza +EPS + lifli betonlardır. EPS'li betonların hazırlanmasında hacim sabit, ağırlık değişken esas alınmıştır. Lif miktarı ise çimento ağırlığının %0.125 oranında kullanılmıştır. Elde edilen deney sonuçlarına göre, EPS ve lif katkılı betonlarda basınç dayanımında düşüş olurken, eğilme dayanımında artış, su emme miktarında azalış, yüksek sıcaklık altında da ağırlık azalması olmaktadır. Sonuç olarak, basınç dayanımı, iki noktadan yüklemeli eğilme davranışı ve yüksek sıcaklık karşısındaki mekanik ve fiziksel davranışlarda en kararlı sonuçlar %50 pomza katkılı betonlardan elde edilmiştir.

In this study, some mechanical properties of lightweight concrete produced by pumice were investigated experimentally. Pumice material was obtained from Bitlis Ahlat region. In this study, 11 different concretes were produced. These are in the first group, control concrete (100% crushed stone), second group control concrete, pumice concrete (100% pumice), third group crushed stone + pumice concrete (50%P50%CS, 60%P40%CS, 70%P30%CS), fourth group crushed stone + pumice + EPS concrete (50%P40%CS10%E, 60%P40%CS10%E, 70%P20%A10%E) and in the fifth group crushed stone + pumice + EPS + fibrous concrete. In the preparation of EPS concretes, the volume is fixed and the weight is variable. Fiber amount was used as 0,125% of cement weight. According to the test results, while compressive strength decreases in EPS and fiber doped concrete, increase in bending strength, decrease in water absorption amount and weight decrease under high temperature are observed. As a result, the most stable results in mechanical and physical behavior against compressive strength, two point loading bending behavior and high temperature were obtained from 50% pumice added concrete.
Investigation of mechanical properties of light concretes produced Bitlis Ahlat pumice
Keywords: İnşaat Mühendisliği