Gençlik Merkezlerinde Etkinliklere Katılan Gençlerin Rekreasyonel Farkındalık ile Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki - Yıldız, Metin; Kırtepe, Abdurrahman (Hasan ŞAHAN, 2024)
Bu çalışmanın temel amacı gençlik merkezlerinde etkinliklere katılan gençlerin rekreasyonel farkındalık ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini gençlik merkezlerinde etkinliklere devamlı katılan 255 kişi oluşturmuştur. Nicel değişkenlerin normal dağılıma uygunlukları Shapiro-Wilk testi ile sınanmıştır. Değişkenler normal dağılıma uygunluk göstermediği için medyan (min-maks) değerleri sunulmuştur. İki kategorili nitel değişkenlerle nicel değişkenler arasındaki karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. İkiden çok kategorili nitel değişkenlerle nicel değişkenler arasındaki karşılaştırmalarda Kruskal-Wallis H testi kullanılmış, Kruskal-Wallis H testi sonucunda anlamlı farklılık bulunması durumunda kategoriler Mann-Whitney U testi ile ikişerli karılaştırılmıştır. İki kategorik değişken arasında ilişki varlığı Pearson korelasyonu ile incelenmiştir. Sonuç olarak; yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, sınıf değişkenine göre yaşam doyumu üzerinde etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ekonomik durumu iyi olan bireylerin daha yüksek yaşam doyumuna sahip olduğu görülmektedir. Kendisine zaman ayıramayan bireylerin yaşam doyumunun daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaşam doyumu yüksek olan bireylerin haz eğlence, sosyal başarı, kendini geliştirme vede rekreasyonel farkındalık düzeylerinin de eş zamanlı olarak arttırdığı belirlenmiştir. Sosyal başarı ve rekreasyonel farkındalık düzeyleri anlamlı olarak birlikte arttığı belirlenmiştir Çalışmada hata düzeyi p

The main purpose of this study is to examine the relationship between recreational awareness and life satisfaction of young people participating in activities in youth centers. The sample of the research consisted of 255 people who regularly participated in activities at youth centers. The conformity of the quantitative variables to normal distribution was tested with the Shapiro-Wilk test. Since the variables do not conform to normal distribution, median (min-max) values are presented. Mann-Whitney U test was used for comparisons between two-categories qualitative variables and quantitative variables. The Kruskal-Wallis H test was used for comparisons between qualitative variables with more than two categories and quantitative variables, and in case of a significant difference as a result of the Kruskal-Wallis H test, the categories were compared in pairs with the Mann-Whitney U test. The existence of a relationship between two categorical variables was examined with Pearson correlation. In conclusion, it was determined that there was no effect on life satisfaction according to age, gender, educational status, and class variables. It is seen that individuals with better economic status have higher life satisfaction. It has been found that individuals who cannot spare time for themselves have higher life satisfaction. It has been determined that individuals with high life satisfaction simultaneously increase the levels of pleasure, entertainment, social success, self-development and recreational awareness. Social achievement and recreational awareness levels increased significantly together. The error level was taken as p
The Relationship Between Recreational Awareness and Life Satisfaction of Young People Participating in Activities in Youth Centers
Keywords: Sports and Recreation; Spor ve Rekreasyon