Türk Dili Dersinin Uzaktan Eğitimle Yürütülmesine İlişkin Öğrenci Algıları - Kan, Ayşe Ülkü; Fidan, Emine Kübra (Fırat University, 2016)
Uzaktan eğitim, farklı ortamlarda bulunan öğrenciler ile öğretmenlerin, öğrenme ve öğretme faaliyetlerini, iletişim teknolojileri ve posta hizmetleri aracılığıyla gerçekleştirmelerine dayalı bir sistemdir. Gelişen iletişim teknolojileri, eğitimin giderek bireyselleştirilmesi, bilgi ve nüfus artışı, eğitim talep eden kitlelerin artması ve eğitim ihtiyaçlarının çeşitlenmesi uzaktan eğitimi yaygınlaştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Develi Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin Türk Dili dersinin uzaktan eğitim ile verilmesine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada olgubilim deseni dikkate alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Erciyes Üniversitesi Develi Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenimine devam eden Bilgisayar Teknolojisi, Bilgisayar Programcılığı, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Çocuk Gelişimi ve Lojistik bölümlerinin birinci sınıf düzeylerinin her birinden gönüllülük esasına göre belirlenen öğrenciler oluşturmuştur. Çalışma grubu maksimum çeşitlilik örneklemesine uygun olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan bir görüşme formuyla toplanmıştır. Bu formda uzaktan eğitim ile yürütülen Türk Dili dersinin verimliliğine, uzaktan eğitim dersi sürecinde öğrencilerin yaşadıkları olumlu ve olumsuz durumlara, uzaktan eğitim ile yürütülen dersin sınıf ortamında yürütülen eğitimle kıyaslanmasına ve uzaktan eğitim ile verilen dersin daha nitelikli olabilmesi için yapılabileceklere ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemeye dönük sorulara yer verilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde bilgisayar destekli nitel veri çözümleme programı kullanılmıştır. Veriler betimsel analizle değerlendirilmiştir. Uzaktan eğitimle Türk dili dersinin verilmesine ilişkin hem olummlu hem olumsuz sonuçlara ulaşılmıştır.

Distance education system is based on the implementation of teaching and learning activities of teachers and students who are in different environments through communication technologies and postal services. Reasons like developing communication technologies, the increasingly individualized education, growth in information and population, diversity in educational needs lead widespread implementation of distance education. The purpose of this study is to determine perceptions of students enrolled at Develi Vocational School about Turkish Language courses conducted by distance education. With this qualitative study the phenomenological research design was used. The study group includes junior students enrolled at the departments of Computer Technology, Computer Programming, Office Management and Executive Assistant, Child Development and Logistics at Develi Vocational College in Erciyes University in 2014-2015 academic year. Maximum variation sampling method was used to select the participants. The research data were collected through an interview form consisting of open-ended questions prepared by researchers. The form included the questions about the efficiency of the Turkish Language course conducted by distance education, the positive and negative sides of distance education process, comparison of the quality of normal education and distance education courses and what can be done for more effective course. Computer-aided qualitative data analysis program was used to analyze the data. The data were evaluated by descriptive analysis. Study results revealed both positive and negative opinions about conducting Turkish Language course via distance education.
Student Perceptions of Distance Education on Turkish Language Courses