ŞEHRİ,(MALATYALI ALİ ÇELEBİ) HAYATI, SANATI, DİVANININ TENKİTLİ METNİ VE TAHLİLİ - DEMİREL, ŞENER (Fırat Üniveristesi, 1999)
y ^ '??>??? DOKTORA TEZÎ \ ;?< %-i^' V^"5- " '^ ŞEHRÎ, Hayati, Sanatı, Divam'mn Tenkitli Metni ve Tahlili \..,: > ŞENER DEMİREL TjC. FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 1999, Sayfa 691(XXVI+ 665) Bu çalışma 17. yüzyıl şairlerinden Şehrî (Malatyalı Ali Çelebi)*nin hayatı, sanatı, divanının tenkitli metni ve tahlilinden meydana gelmiştir. Şehrî, çağdaşı çoğu şair gibi Sebk-i HindTnin etkisinde kalmıştır. Şiirlerinde, bu üslûbun bütün özelliklerini görmekmürnkündür. Yaptığımız araştırmalar sonucunda Şehrî Divanı°nın 26 yazma nüshasını tespit ve temin ettik. Çeşitli kıstasları gözönünde bulundurarak 7 nüsha üzerinde tenkitli metin çalışmasını yaptik. Meydana gelen tenkitli metni esas alarak din-tasawuf, toplum, insan ve tabiattan oluşan tahlil çalışması yaptık. Böylece şairin yaşadığı dönemin çeşitli özelliklerini şiirine nasıl ve ne ölçüde yansıttığı ortaya koyuldu. Sonuç olarak yaptığımız bu çalışmayla Eski Türk Edebiyatının önemli şahsiyetlerinden biri olduğuna inandığımız Şehıfnin edebî kişiliğini ve eserini edebiyat dünyasına kazandırmış olduk. Anahtar Kelimeler: 17.yüzyıl. Şehrî, Divan, Sebk-i Hindî, Tenkitli Metin, Tahlil

This study bases on 17th. century poet "şehrî (Ali Çelebi from Malatya) and consist of his life, art, criticism of his divan and its analysis. Şehrî was influenced by Sebk-i Hindî as similar to a number of other counterpart poets. ît is possible to trace characteristics of this style in his poems As a result our study; 26 written coppies of Şehrî3 s Divan have been traced and found. Critical text study has been done on 7 coppies under the light of different criterions By taking this evaluated critical text as a base Religion-Islamic Mysticism.Society, Human being, and Nature have been scnitunced. Thus how poet indicate, the characteristics of his era and how much he reflect them in this poems have been shown. In conclusion, Şehrî, one of the important character of the Old Turkish Litareture and his academic personality and works have been introduced to the world literature through this study. Key words: Seventeeth Century, Şehrî, Divan, Sebk-i Hindî, Critical Text, Analiysis
Şehri, (Malatyalı Ali Çelebi) his life and art, critical text of his divan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature