XVI. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ`NİN DOĞU TİCARETİ - KABACIK, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2001)
Doktora Tezi XVI. Yüzyılda Osmanlı Devleti 'nin Doğu Ticareti Mehmet KABACÖC Fırat Üniversitesi Soyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı 2001; Sayfa: XVI + 367. Tez çalışmamızda Osmanlı Devleti'nin İran ve Hindistan ile olan ticari ilişkileri incelenmeye çalışılmıştır. XV. yüzyılın sonlarında ve XVI. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti'nin Doğu ve Güney Sınırlarında önemli siyasi gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeler, Portekizlilerin Hint Okyanusu'na deniz yolu ile ulaşması ve Hindistan'dan Doğu Akdeniz'e giden ticaret yollarını kapaması, Memlukluların Portekizliler ile ticaret yollan için mücadeleye başlaması, İran'da Safevi Devleti'nin kurulması, Osmanlı Devleti'nin Safeviler ile etnik ve dini nedenlerden dolayı mücadeleye başlaması, Osmanlı Devleti'nin Memluklu Devletine son vermesi ve Osmanlı Devleti'nin Baharat yolu için Portekizlilerle karşı karşıya gelmesidir. Bu olaylar ticaret ilişkilerini büyük ölçüde olumsuz yönde etkilemiştir. XVI. yüzyılda Osmanlı - İran ticareti savaşlar sebebiyle gerilemiş ve XV. yüzyıldaki seviyesinin altında kalmıştır. Hindistan ile Doğu Akdeniz arasındaki ticaret ise 1550'lerden itibaren gelişmeye başlamış ve Portekizlilerin Hindistan'a gelmesinden önceki seviyesine ulaşmıştır. Tez çalışmamızda, Osmanlı Devleti'nin Doğu Ticareti ile ilgili ticaret politikası, ambargolar, ticaret yollan, ticaret mallan, tüccarlar, gümrükler, kullanılan paralar, şehirler, ile ilgili bilgiler de verilmiştir. Anahtar Kelimeler: İpek ticareti, baharat ticareti, ticaret yollan, kervanlar, tüccarlar.

IV SUMMARY Ph.D. Thesis The Ottoman Empire's East Trade in XVI. Century Mehmet KAB ACIK University of Fırat The institute of Social Sciences Departman of History 2001; Page: XVI + 367 In this thesis; it is tried to examine the trade relation of Ottoman Empire with Iran and India. In the last XV. century and in the beginning of XVI. century, it was occured important political situations in the East and South borders of Ottoman Empire, These situation were that the Portugals had arrived the Indian Ocean by the sealine and the trade route that went from Indian to East Mediterianen had been interrupped, by the Portugals, Safevi Empire had been bounded in Iran, Ottoman Empire had struggled with Safevi Empire because of ethnical and religional matters, Memluklu Empire had been destroyed by Ottoman Empire and Ottoman Empire had faced with Portugals for spice line. These events affected negatively the trade relation between nations. In XVI. century, the trade relation between Ottomans and Iran got worse because of wars and than level that the level of trade relation remained under the level that presented in XV. century. The trade relation between Indian and East Mediterranean started to get better in the beginning of 1550's and that came the same level with the level which presented before the coming of Portugals to Indian. İn our thesis, the trade politics of Ottoman Empire related to East Trade, embargos, trade routes, trade goods, merchants, customs, used money, countries, are presented information about. Key Words: Silk Trade, Spice Trade, Trade Routes, Caravans, Merchants.
The Ottoman Empire`s east trade in XVI. century
Keywords: Tarih; History