230 NUMARALI SEYDİŞEHİR ŞER'İYE SİCİLİ (TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRMESİ) - AKDAĞ, NİLGÜN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmamızda toplumun çekirdeğini ve en büyük dinamiğini oluşturan aileyi ele aldık. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi Seydişehir'deki ailenin özellikleri, evlilik, nafaka takdiri, talâk, muhala'a, borç ve miras gibi çeşitli davaların uygulanışı, şer'iyye sicili belgelerinden hareketle nasıl çözüldüğ ü ortaya çıkarılmıştır. Osmanlı sosyal hayatının mikro tarih anlamında örneklerini teşkil eden köy ve mahallenin Seydişehir'deki yapısı ve fonksiyonları ele alınmıştır. Belgelerde genel olarak miras, borç, boşanma, evlilik, nafaka, mehir borcu gibi davalar bulunmaktadır. Seydişehir mahkemelerinde davaların nasıl çözüldüğü ve bu davalara getirilen çözümler gün ışığına çıkarılmıştır. Seydişehir'de temel tüketim ürünlerinin neler olduğu ve hangi ürünlerin yetiştirildiği ortaya konularak Seydişehir'inin iktisadi hayatına dair somut bilgilere ulaşılmıştır. Bu çalışmamızın sonucunda, Seydişehir'inin dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin, hukukî, iktisâdi, sosyal, idari ve aile tarihine ışık tutabilecek belgeler gün ışığına çıkartılmaya çalışılmıştır. Ticaret, tarım ve hayvancılık ve eğitim gibi konularda olduğu gibi Osmanlı Devleti bünyesinde yaşayan toplumlar arasında oluşturulan düzene bir kez daha şahit olunmuştur. 230Numaralı Defter'de yer alan Seydişehir'e bağlı yerleşim birimleri ve belgelerin tasnifi üzerinde durulmuştur. Özetle bu çalışma ile elde edileceksomut veriler ışığında Seydişehir'in sosyal ve iktisadi yapısını ortaya çıkararak hem şehir tarihçiliğine hem de Osmanlı tarihiyle ilgili bilgilerimize katkı sağlamak amacıyla araştırmacıların istifadesine sunulmuş olacak. Anahtar Kelimeler : Miras, Aile, Boşanma, Seydişehir Tarihi, Şer'iye Sicili

In this study, family constituting the core and the greatest Dynamics of the society was tackled with. In the final period of Ottoman Empire, in Seydişehir, the features of family, and the applications of various lawsuits such as marriage, alimony assessment, divorce, muhala'a, debt and heritage cases and how they were solved were revealed setting off Sharia Court Records. The structure and functions of villages and districts in Seydişehir which make up the samples of Ottoman social life in micro history sense were studied. The documents generally have lawsuit cases such as heritage, debt, divorce, marriage, and alimony and bride wealth. How the cases were finalized and the solutions that were recommended in the courts were brought to light. Setting what the basic consumption goods were and what kinds of crops were grown, tangible information was received about economic life of Seydişehir. At the end of this study, it was strived to reveal the documents which could set light to law, economic, social, administrative and family history of Ottoman State and indirectly to the history of Seydişehir. Not only in the field of trade, agriculture and animal breeding but also the order created between the communities living in the Ottoman state was witnessed. The classification of the settlement places connected to Seydişehir and documents taking place in 230 Numbered Book were concentrated on. In conclusion, in the light of the data to be obtained from this study, the social and economic structure of Seydişehir will come to light and it will be possible to let the information about Ottoman history be utilized by researchers as a contribution. Key Words: Heritage, Family, Divorce, Seydişehir of history, Court records.
The classification of the settlement places connected to Seydişehir and documents taking place 230 numbered book were cocentrated on
Keywords: Tarih