STRATEGIC MANAGEMENT OF UNIVERSITIES FOR RESEARCH AND INNOVATION EFFICIENCY; CASE STUDY OF DUHOK POLYTECHNIC - XAGEWAYCI, VADR SALIM MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Araştırma üniversite sistemindeki stratejik yönetim sorunları ile araştırma ve inovasyonun etkinliğini arttırmakla ilgilidir. Üniversitelerin esasta eğitim, araştırma ve yayım şeklinde görevleri vardır. Çalışmanın temel amacı, modern bir üniversitede, müşteri odaklı eğitim bağlamında, strateji oluşturmanın temel ilkelerinin bazılarını tanımlamak, tartışmak ve araştırma etkinliği için bu konuda daha fazla tartışmayı teşvik etmektir. Üniversiteler ülkelerindeki yenilikçi araştırma altyapılarının geliştirmenin ana unsurları olmalı ve insan sermayesinin oluşumuna katkıda bulunmalıdır. Çalışma, bir üniversite için karmaşık bir öğrenme ortamı oluşturan iç faktörlerin derinlemesine bir analizini sağlamayı amaçlamaktadır. Bir dizi strateji geliştirme ve uygulama çalışmalarında, eğitim yöneticilerinin üniversite düzeyindeki stratejik hedefler ile bölgenin stratejik gelişim ve üniversitenin araştırma alanlarıyla ilgili fonksiyonel stratejik hedefleri arasında ayrım yapmaları gerektiğini savunmaktadır. Araştırma ve inovasyon faaliyetlerinin öğrenme sürecinin karmaşık olması ve araştırma için üniversitenin ortamının sürekli değişmesi ve sürecin tanıtımının akıllı bir rehber olması, uygun ve çok karmaşık, hırslı, amaçlı olması ve bu nedenle güçlenmesine ve yeteneklerine katkıda bulunması gerekmektedir. Duhok Politeknik Üniversitesi'nin vakum sistemini doldurmak için gerekenler ve araştırmanın gelişimi için uygun bir strateji geliştirmesi önerilmiştir. Anketten elde edilen veriler, üniversitenin kaynak ihtiyacının nasıl değerlendirileceğini anlamak için değişkenleri ve regresyon analizi ile etkileri arasındaki bağlantıları kullanarak sonuç elde etmek için bilgisayar paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın amaçlarını açıklayan bir takım kantitatif sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca, analiz sonuçlarına göre araştırma ve yayım faaliyetlerinin etkinliği için bir dizi öneride bulunmuştur. Sonuçlara özelde Dohuk Devlet Üniversitesi'nin ve genelde üniversitelerin araştırma ve inovasyon faaliyetlerinin gelişimine katkıda bulunacak bulgular ve öneriler açısından değerli faydalar sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: Strateji, yönetim, araştırma, yenilik

The research deals with the problems of strategic management in university system for mainly research & innovation efficiency. Basically there are education, research & innovation, and extension duties of universities. The main objective of this study is to identify and discuss some of the basic principles of strategy making in a modern university in the context of customer-driven research & innovation in order to stimulate further discussion on this topic. Universities should be the main elements of the innovative development of infrastructure in their countries, and contribute to the formation of human capital. The study aims to provide an in-depth analysis of internal factors, which constitute a complex learning environment for a university. It is said that in their work to develop and implement a number of strategies, education managers should distinguish between strategic objectives at the corporate level and the functional strategic objectives of the region that are related to the areas of strategic development and research of the university. The environment of university for research & innovation efficiency is constantly changing and that the promotion of the process needs to be smart guide, appropriate and very sophisticated, ambitious, purposeful and thus contribute to strengthening and capabilities. The requirements for filling the vacuum system of Duhok Polytechnic University and develop an appropriate strategy for the development of science. The data obtained from the survey are going to be analyzed by computer software to get results exploitation the links between search variables and multivariate analysis to know the way to appraise the resource desires of the university for research and innovation efficiency. The research can result in variety of conclusions explaining the matter and also the objectives of the study. The search also will give a variety of suggestions supported your search results. From our analysis purpose of reading, this study will contribute to the event of Dohuk government activities and can bring valuable advantages from the conclusion of the analysis and suggestions. Keywords: Strategy, management, research, innovation
Üniversitelerin araştırma ve inovasyon etkinliğinin stratejik yönetimi; Duhok Polytechic Üniversitesi örneği
Keywords: İşletme; Eğitim ve Öğretim