MALATYA LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI VE BAŞARISIZLIKLARINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN SOSYOLOJİK BAKIMDAN İNCELENMESİ - EROĞLU, GÜLTEKİN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışma, " Malatya Lisesi Öğrencilerinin Basan ve Başarısızlıklarında Etkili Olan Faktörlerin Sosyolojik Bakımdan incelenmesi" isimli bir alan araştırması olup, yüksek lisans tezi hazırlamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın amacı, öğrenciyi eğitim sürecinde basan ve başansızlığa götüren nedenlerin neler olduğunun ortaya konmasıdır. Şöyle ki, bu nedenler arasında ailenin, okulun, arkadaş çevresinin, sosyal ve kültürel çevrenin, eğitim- öğretim sürecinde öğretmen-öğrenci ilişkilerinin yeri nedir? Öğrencinin başarılı ya da başansız olmasında yer alan sosyo-ekonomik faktörlerin önemi nedir? İşte araştırma daha çok bu yönlere ağırlık verilerek hazırlanmıştır. Bunun için, öncelikle konu ile ilgili literatür taraması yapılmış, ilgili araştırmalara yer verilmiştir. Sonra, öğrenciler üzerinde anket uygulaması yapılarak veriler elde edilmiştir. Bu verilerden hareketle tablo çizelgeleri oluşturularak yorumlamalar yapılmıştır. Veriler ışığında genel olarak şu sonuçlara vanlmıştır: Öncelikle öğrencilerin derslerinde başanlı olmalarının, zekâ seviyesi, anlama yeteneği ve ders çalışma isteğine bağlı olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin basan durumlarının sosyo ekonomik faktörlere bağlı olarak ta değişiklik gösterdiği, aynı zamanda sosyal ve kültürel çevre faktörlerinin de başanlı olma da etkili olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen-öğrenci ilişkilerinin basan düzeyini etkilemiş olduğu tespit edilmiştir. Aynca öğrenci ailelerinin öğrenim durumlannın da başanlı olmada etkili olduğu ortaya konmuştur. Farklı alanlara ait derslere göre de, basan düzeyinin değişmiş olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyetler arasında da, basan düzeyinin değiştiği tespit edilmiştir. Örneğin, kız öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla derslerinde biraz daha başanlı olduklan görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER : Başarı - Başansızlık, Orta öğretim, Lise TC YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZİ

-ft ABSTRACT * " Masters Thesis £* * At***»!*».. » A f J THE SOCIOLOGICAL FACTORS ON THE SUCCESS AND FAILURE OF THE STUDENTS İN MALATYA HIGH SCHOOL Gültekin ERO?LU Fırat University The institute of Social Sciences Sociology of History 1999, Page 154 This
The Sociological factors on the success and failure of the students in Malatya high school
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology