Risk gruplarında tetanoz antikor düzeyleri - Papila, Çiğdem; Felek, Süleyman; Kalkan, Ahmet; Akbulut, Ayhan; Kılıç, S. Sırrı (My University, 1998)
Bu çalışma, risk gruplarında tetanoza karşı antikor düzeylerini belirlemek ve kişilerde bağışıklık düzeylerine etki eden faktörleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya; risk grubu olarak 100 inşaat işçisi, 100 sanayi işçisi, 100 çiftçi ve kontrol grubu olarak 100 kan donörü alındı. Tüm olgular için daha önceden hazırlanan anket formları dolduruldu ve her olgudan uygun şartlarda 6-8 mL venöz kan alındı. Ayrılan serumlarda ELISA testiyle tetanoz antitoksin düzeyleri araştırıldı. Risk grupları tetanoz koruyuculuğu yönünden kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Kontrol grubunda %49 oranında koruyuculuk bulundu. Bu oran; inşaat işçilerinde %44, sanayi işçilerinde %74 ve çiftçilerde %3I olarak bulundu. Risk gruplarından, sanayi çalışanları ve çiftçi grubu ile kontrol grubu arasında tetanoz antitoksin koruyuculuğu yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanırken (p < 0.001), inşaat grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p > 0.05). Çalışmaya alınan kişilerde: son aşıdan sonra geçen süreye göre, 10 yıldan önce aşılananlar ile 10 yıl içinde aşılananlar; yaş gruplarına göre, 30 yaş ve üzeri ile 30 yaşın altındakiler; eğitim durumlarına göre, okula gitmiş olanlarla, okula gitmemiş olanlar arasında tetanoz antitoksin koruyuculuğu yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p < 0.001). Tetanozda tedavideki güçlük, mortalitenin yüksekliği göz önüne alındığında, öncelikle risk grupları başta olmak üzere tüm bireylere, primer aşılamadan sonra en az 10 yılda bir rapel uygulamasıyla tetanoz önlenebilir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Enfeksiyon Hastalıkları