ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖRÜŞLERİNE GÖRE TÜRKİYE'DE ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLMAK - BİÇEN, NAZAN ÇITIL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Akademik kariyerin ilk basamağını ve geleceğin öğretim üyesi adayını oluşturan araştırma görevliliği kadrosunun öğretim elemanları tarafından nasıl görüldüğünün bilinmesi önem arz etmektedir. Bu araştırma öğretim elemanlarının görüşleri doğrultusunda Türkiye'de araştırma görevliliği kadrosunu olumlu ve olumsuz yönleri ile irdelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırma Fırat Üniversitesi'nde çalışan ve gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden 45 öğretim elemanı ile yapılan görüşme ve elde edilen bilgiler doğrultusunda 10 öğretim elemanıyla gerçekleştirilen odak grup görüşmesi aracılığı ile elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş, tema ve kategoriler altında açıklanmaya çalışılmıştır. Görüşme formundan elde edilen verilerin şemalara dönüştürülmesinde NVivo 12 nitel veri analiz programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; araştırma görevliliği kadrosunun yurt dışında bazı ülkelerde doğrudan karşılığı bulunmamaktadır. 33/a kadro türünün görev tanımı muğlâk ve yetersiz; 50/d kadro türünün ise geçici bir kadro olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Katılımcılar, araştırma görevliliği kadrosunu akademik kariyer sürecinin ilk ve önemli basamağı olarak görmektedirler. Araştırma görevlilerinin öncelikli görevlerinin akademik gelişimleri olduğu ve çalışma şartlarının kişilere ve üniversitelere göre farklılık gösterdiği anlaşılmaktadır. Araştırma görevlilerinin yaşadıkları sorunların başında görev tanımının yetersizliği ve kadrolarının geçici olması gelmektedir. Araştırma görevliliğine atanma kriterlerinin standardının olması ve öğretim üyeliğine geçişlerin liyakate göre yapılması önerilmiştir.

It is important how to the research assistant staff which form the future teaching staff candi date and the first step off academik career is seen by the teaching staff. This study aims to search the positive and negative sides of the searching staff in Turkey in the light of the ideas of teaching staff in the universities. In this study, phenomenological pattern being one of the qualitivite research pattern was used. Study was carried out with 45 volunteer teaching staff who are working in Fırat University and with the data gathered from to teaching staff through focus group interview. Gathered data were subjected to content analysis and tried to be explained through categories and themes. In order to converse the data into schema Nviwo 12 qualitative data analysis was used. According to the study research there is no direct eguivalent of the research assistant staff abroad. The description 33/a type of staff is insufficient and uncertain . It was found that 50/d typeof staff was temporary. Particıponts think that assistant staff is the first and important step in the procoss of academic career. It is understood that priocduty of assotant staff is academic development and working conditions change from one university to the other unversities. The most important problem that the assistant staff experience is that the in sufficient description of their duty and the temporary staff.
Being a researching staff in Turkey according to the views of teaching staff
Keywords: Eğitim ve Öğretim