BOZULMUŞ AÇLIK GLUKOZU, BOZULMUŞ GLUKOZ TOLERANSI, METABOLİK SENDROM VE TİP 2 DİYABET TANISI ALMIŞ HASTALARDA SERUM BETATROPHİN DÜZEYLERİ - BOZKURT, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2020)
Diyabet, insülin eksikliği ya da insülin etkisindeki defektler nedeniyle organizmanın karbonhidrat (KH), yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamadığı, sürekli tıbbi bakım gerektiren, kronik, geniş spektrumlu bir metabolizma bozukluğudur. Bozulmuş açlık glukozu; venöz plazma açlık glukozu 100 125 mg/dl (5,6 mmol-6,9 mmol/l) olarak değerlendirilir. Bozulmuş glukoz toleransı; açlık glukoz seviyesi <126 mg/dl (<7,0 mmol / l) iken OGTT sonrası 2. saat plazma glukozun 140-199 mg /dl (7,8 11,0 mmol / l) aralığında olması olarak değerlendirilir. Metabolik sendrom ise insülin direnciyle başlayan abdominal obezite, glukoz intoleransı veya diyabetes mellitus, dislipidemi, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı (KAH) gibi sistemik bozuklukların birbirine eklendiği ölümcül bir endokrinopatidir. Bu çalışmamızda diyabetes mellitus, bozulmuş açlık glukozu, bozulmuş glukoz toleransı ve metabolik sendrom tanılı bireylerde betatrophin, İnterlökin-6, Tümör Nekroz Faktör-alfa düzeylerinin ve hastalıktaki olası rollerinin gösterilmesini amaçlanmaktadır. Çalışmada Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ve Genel Dahiliye Bilim Dalı Poliklinikleri'ne başvuran 20 tane tip 2 Diyabetes Mellitus, 20 tane bozulmuş açlık glukozu, 20 tane bozulmuş glukoz intoleransı, 20 tane metabolik sendrom ve 20 tane sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu değerlendirmeye alındı. Hastalardan kan örnekleri alındı. Mevcut kanlardan betatrophin, açlık kan glukozu, tokluk kan glukozu, Hemoglobin A1c, High Density Lipoprotein, Low Density Lipoprotein, trigliserit, üre, kreatin, aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz düzeylerin ölçümü yapılarak gruplar arasında karşılaştırma yapıldı. Mevcut bulgular eşliğinde kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tip 2 DM, Bozulmuş Açlık Glukozu ve Bozulmuş Glukoz Toleransı grubunda betatrofin açısından belirgin bir yükseklik bulundu (p=0,017). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında BGT ve Metabolik Sendrom grubunda TNF-a açısından belirgin bir yükseklik bulundu (p<0,001). Yine kontrol grubu ile karşılaştırıldığında MetS grubunda IL-6 açısından belirgin bir yükseklik bulundu (p=0,007). Sonuç olarak; Betatrophin, IL-6,TNF-alfa insülin direncini artırarak tip 2 DM oluşumuna katkıda bulunduğu görüldü ve bu nedenle gelecekte BAG, BGT ve tip 2 diyabet ile obezite ve MetS'a yönelik tedavi düzenlenmesinde rol alabilecekleri düşünüldü. Anahtar Kelimeler: Betatrophin, IL-6, TNF-alfa, bozulmuş açlık glukozu, bozulmuş glukoz intöleransı

Diabetes is a chronic broad-spectrum metabolism disorder that requires constant medical care, due to insulin deficiency or defects in the effect of insulin, the organism cannot benefit from carbohydrates (KH), fats and proteins. Impaired fasting glucose; venous plasma fasting glucose is evaluated as 100-125 mg / dl (5,6 mmol-6,9 mmol/l). Impaired glucose tolerance; While fasting glucose level is <126 mg / dl (<7,0 mmol/l), it is evaluated as the plasma glucose range between 140-199 mg/dl (7,8-11,0 mmol/l) at the second hour after OGTT. Metabolic syndrome is a fatal endocrinopathy in which systemic disorders such as abdominal obesity, glucose intolerance or diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, and coronary artery disease (CAD) are added to each other, starting with insulin resistance. In this study, we aimed to show betatrophin, Interleukin-6, Tumor Necrosis Factor-alpha levels and possible roles in the disease in individuals with diabetes mellitus, impaired fasting glucose, impaired glucose tolerance and metabolic syndrome. In the study, 20 type 2 Diabetes Mellitus, 20 impaired fasting glucose, 20 impaired glucose intolerance, 20 metabolic syndromes and 20 healthy, who applied to the Department of Internal Medicine, Fırat University Faculty of Medicine, Endocrinology and Metabolic Diseases and General Internal Medicine Department. The control group consisting of individuals was evaluated. Blood samples were taken from the patients. The levels of betatrophin, fasting blood glucose, postprandial blood glucose, Hemoglobin A1c, High Density Lipoprotein, Low Density Lipoprotein, triglyceride, urea, creatine, aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase were compared among the groups. Accompanying the present findings, a significant elevation was found in type 2 DM, Impaired Fasting Glucose and Impaired Glucose Tolerance group in terms of betatrophine compared to the control group (p = 0.017). Compared to the control group, a significant elevation was found in terms of TNF-a in BGT and Metabolic Syndrome group (p<0.001). Again, compared to the control group, a significant elevation was found in the MetS group for IL-6 (p = 0.007). As a result; Betatrophin, IL-6, TNF-alpha was shown to contribute to the formation of type 2 DM by increasing insulin resistance, and therefore it was thought that they may play a role in the treatment of BAG, BGT and type 2 diabetes, and obesity and MetS in the future. Keywords: Betatrophin, IL-6, TNF-alpha, impaired fasting glucose, impaired glucose inlerance
Serum betatrophin levels in patients with distured hunger glucose, degraded glucose tolerance, metabolic syndrome and Type 2 diabetes
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları