Düşük doğum tartılı (SGA) bebekler ve sorunları - Yılmaz, Erdal; Akarsu, Saadet; Doğan, Yaşar; Gürgöze, M. Kaya; Aygün, A. Denizmen (My University, 2000)
Düsük dogum tartili (SGA) bebekler için risk faktörleri ve takipte karsilasilan sorunlar gözden geçirildi. Klinigimizde izlenen l08 SGA'li bebek degerlendirildi. Olgularin 52'si (%48.2) erkek, 56'si (%51.8) kizdi. Bebeklerin %40.7'si prematüre olup, digerleri term bebekti. Hastalarin %53.7'si sehir merkezinden müracaat edenlerdi. Düsük sosyoekonomik seviye, anne yasinin 18'in altinda olmasi ve preeklampsi en sik gözlenen risk faktörleriydi. Bu bebeklerin takibi sirasinda en çok karsilasilan sorunlar enfeksiyon (%32.4), asfiksi (%25.9), hipoglisemi (%21.3) ve polistemiydi (%19.4). Mortalitenin önde gelen nedenleri olarak enfeksiyon, konjenital anomali ve asfiksi saptandi.
Keywords: Risk faktörleri; Gebelik; yüksek riskli; Süt çocuğu; düşük doğum ağırlıklı; Sosyoekonomik faktörler; Preeklampsi; Doğum ağırlığı