MELATONİN HORMONUNUN MİYOMETRİYUM KASILMASI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - PEKMEZ, HIDIR (Fırat Üniveristesi, 2004)
Dişi sıçanlar üzerinde yapılan bu çalışma, oksitosin ile indüklenen izole miyometriyum kasılmaları üzerine melatonin hormonunun etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı. Vajinal simir ile düzenli siklus gösterdiği tespit edilen 200-250 gram ağırlığındaki gebe olmayan 30 adet yetişkin Wistar cinsi sıçanlar kullanıldı. Östrus evresindeki sıçanlar dekapite edildikten sonra, uterus çıkarılıp içerisinde krebs solüsyonu bulunan petri kutusuna alındı. 1X0.2X0.1 cm. boyutlarında miyometriyum kesitleri hazırlandıktan sonra, içerisinde %95 oksijen ve %5 karbondioksitle sürekli gazlandırılan PH 7,4 ve 37°C'de krebs solüsyonu bulunan organ banyosuna alındı. Miyometriyal kesitler 1 gramlık istirahat gerimi altında asılarak kontraksiy onlar kayıt edildi. 30 dakikalık uyum periyodundan sonra miyometriyum kesitleri oksitosin ile indüklendi. Daha sonra melatoninin farklı dozları (İmM, 3mM, 5mM) uygulandı. Benzer şekilde farklı miyometriyum kesitlerin oksitosin uygulanarak indüklendikten sonra, bir melatonin antagonisti olan luzindol (10"7 M, 10"6 M, 10"5 M, 10"4 M) kümülatif uygulanarak ilave deneyler yapıldı. Sonuç olarak sıçanlar üzerinde yapmış olduğumuz bu çalışmada, melatonin hormonunun ve luzindolun miyometriyum konfeksiyonlarını benzer şekilde inhibe ettiğini ve bu etkisini, hem iyon kanalları hem de melatonin reseptör alt grupları üzerinden yaptığı tespit edildi.

The aim of this study was to investigate the effects of melatonin, a hormone, on oxytocin-induced contractility of myometrium isolated from female rats. Myometrial strips were removed from a total of 30 non-pregnant Wistar rats (weighing 200-250 g), which were confirmed to have regular sexual cycle by vaginal smear technique. Animals in oestrus cycle were sacrificed by decapitation and isolated uterus placed in a petri dish containing the Krebs solution. About 1X0.2X0.1 cm myometrium strips were isolated and placed in an organ bath containing Krebs solution at 37 degrees C and pH 7.4, constantly bubbled with 95% oxygen - 5% carbon dioxide. Isometric contractions were recorded under 1 gram of resting tension. After a 30 minute equilibration period myometrial strips were stimulated with oxytocin and the effects of different doses of melatonin (ImM, 3mM, 5mM) were applied. In further series of experiments the effects of cumulative doses of melatonin receptor antagonist luzindole (10"7 M, 10"6 M, 10"5 M, 10"4 M) was tested on oxytocin-induced contractions. It was determined that both melatonin and luzindole had inhibitory effects on the oxytocin-induced contractions of myometrium and this effect of melatonin was involved both the effect on ion channels and on melatonin receptor subtypes.
Effects of melatonin hormone on myometrium contractions
Keywords: Morfoloji; Morphology