BÖLGESEL BASINCA MARUZ LİFLİ BETONLARDA YATAK MUKAVEMETİ - DURMAZ, BARIŞ (Fırat Üniveristesi, 2007)
Betonarme sistemlerde; eksenel taşıyıcı olan kolon elemanının temel pabucu üzerine oturduğu durumlarda, kolon ile temel arasındaki etkileşim sonucu oluşan bu gerilme yatak gerilmesi olarak tanımlanır. Yatak gerilmesi özellikle yüksek dayanımlı betonların elde edilmesiyle daha fazla önem kazanmıştır. Yüksek dayanımlı betonlarla birlikte temel üzerine gelen yapı yükleri de artmaktadır. Temel elemanı düşük dayanımlı olduğu zaman üzerine gelen yük sonucunda oluşan enine gerilmeler temelin göçmesin sebep olmaktadır. Şartnameler, yatak göçmesini önlemek için iki yol önermektedir: birincisi, temel gövdesinde enine gerilmeler sonucu oluşan eksenel çatlağın meydana geldiği bölgeye çekme gerilmelerini karşılamak amacıyla donatı yerleştirmek, ikincisi ise içsel çatlağın meydana gelmemesi için yatak gerilmelerini sınırlamaktır. Sunulan tez çalışmasındaki amaç, beton/betonarme yapılarda yatak göçmesini engellemek için kullanılan iki yöntemin bir arada temin edebilecek lifli beton kullanımının performansını tespit etmektir. Çünkü betonda lif kullanımı malzemenin basınç mukavemetini aşırı miktarda arttırmamakla beraber, eğilme çekme mukavemetini arttırmakta ve çatlak oluştuktan sonra çatlak gelişim hızını yavaşlatmaktadır. Bu sebeple, özellikle eksenel basınca maruz lifli beton bloklardaki liflerin, gövdede oluşan enine çekme çatlak oluşumundan, toptan göçmeyi geciktirmesi beklenen bir sonuçtur. Anahtar Kelimeler: Beton, Yatak Mukavemeti, Lifli Beton, Narinlik Oranı, Yatak Göçmesi

In reinforced concrete structures; when a column member which is axial carrier based on foundation, the stres which is formed between the column and foundation is described as bearing strength. Bearing strength come into prominence especially by obtaining high strength concrete. With HSC ( high strength concrete) ; the conformation loads which come over the foundation increase. When foundation member has low strength, the lateral stress causing by the stress which comes over causes bearing failure. Design codes recommend two ways for preventing bearing failure. The first way is placing reinforcement in the tension zone where axial load cracks occur in the foundation to provide tension stress. The second way is limiting the bearing stress in order not to occur internal cracks. The aim of the offered thesis is investigating the performance of using fiber reinforced concrete to supply two solutions together for preventing failure in reinforced concrete. Because using fibers in concrete does not increase the compressive strength of concrete too much, even though it increases the flexural strength and it slows down the formation of cracking. As a result of, it is expected that the fibers in concrete which is especially exposed to axial compression will prevent the lateral tension crack formation and delay the total failure. Key Words: Concrete, Bearing Strength, Fiber Reinforced Cocnrete, Aspect Ratio, Bearing Failure
Bearing strength of fiber reinforced concrete under local pressure
Keywords: İnşaat Mühendisliği