SEÇİLMİŞ YEREL YÖNETİCİLERİN (MUHTARLARIN) BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ GÖÇMENLERİN KENTE SOSYO-EKONOMİK ETKİLERİ: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - YILMAZ, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Araştırmada göç olgusu ve göçün nedenleri uluslararası göç kuramları üzerinden ele alınmıştır. Uluslararası göçte, toplumsal uyumun sağlanması için iki ana göç politikası olarak asimilasyon ve çokkültürlülük yaklaşımları ele alınmıştır. Ayrıca araştırmada, göçmenlerin uyumu sorunsalı çokkültürlülük yaklaşımı üzerinden çözümlenmiştir. Araştırmada Çokkültürlülüğü hazırlayan süreç ve kavramsal tanımı yapılmış olup, dünyada çokkültürlülük politikasını uygulayan bazı devletlerin uygulamaları incelenmiştir. Daha sonra Türkiye'nin uluslararası göç politikası çokkültürlülük yaklaşımı çerçevesinde özellikle Suriyeliler özelinde ele alınmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemi kullanılmış bir saha araştırmasıdır. Elazığ kentinde yaşayan Suriyelilerin kente sosyo-ekonomik etkilerini ortaya koymak için Suriyelilerin yoğunluklu olarak yaşadığı mahalle muhtarlarıyla yüz yüze görüşme yapılmıştır. Elde edilen bilgilerle Suriyelilerin Elazığ kentindeki yerel halkla sosyal uyumu, Suriyelilerin ya da yerel halkın bu göçten nasıl etkilendikleri, Suriyelilerin mahallede karşılaştıkları/başlıca sorunlar, Suriyelilerin mahalleye ya da kente yansımaları gibi birçok farklı veri sınıflandırılarak analiz edilmiştir.

The causes of migration and migration were discussed in the study through international migration theories. In order to ensure social cohesion in international migration, assimilation and multicultural approaches are considered as two main migration policies. Moreover, the problem of integration of migrants was analyzed through multicultural approach. In the research, the process and conceptual definition that prepare multiculturalism has been made and the applications of some states that implement multi-cultural policy in the world are examined. Thereafter, Turkey's international migration policy, in the context of multiculturalism approach, especially Syrians are dealt with in private. The research is a field research using a qualitative research method. In order to reveal the socio-economic effects of the Syrians living in the city of Elazig to the city, face-to-face interviews were conducted with the headmen of the neighborhood where the Syrians live. With the information obtained, the social cohesion of the Syrians in the city of Elazig, how the Syrians or local people were affected by this migration, the problems faced by / created by the Syrians in the neighborhood and the reflections of the Syrians in the neighborhood or the city were analyzed and classified.
The point of view of elected local governments (headmens) to socio-economic impacts of syrian immigrants living in the city of Turkey: Elaziğ sample
Keywords: Kamu Yönetimi; Sosyoloji