YÜKSEK SICAKLIĞA MARUZ KALMIŞ BETONLARDA MEYDANA GELEN ÇATLAKLARIN GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİĞİ İLE TESPİT EDİLMESİ - ÇELİKDEMİR, MELTEM YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayar teknolojisi de hızla ilerlemektedir. Gelişmeler ile beraber yeni yöntemler de kendine yer bulmuştur. Sayısal ortamda her gün büyük miktarlarda bilgi depolanmakta, işlenmekte ve iletilmektedir. Bu bilgilerin çoğunun sayısal görüntüler olması nedeni ile çeşitli görüntü işleme problemlerine ek olarak depolama ve iletim ihtiyaçları da her geçen gün artmaktadır. Görüntü işleme, insan görme sisteminin yaptığı işlemlerin bilgisayar ortamında gerçekleştirilmeye çalışılmasıdır. Görüntü işleme uygulamaları, görüntünün sayısallaştırılması, iyileştirilmesi, koordinatlandırılması, filtrelenmesi ve sınıflandırılması olarak gruplandırılabilir. Yapılan bu tez çalışmasında, bu uygulamaların farklı sıcaklıklara maruz bırakılmış beton numunelere uygulanması ile beton yüzeylerinde oluşan çatlak yapıların incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda, yüksek sıcaklığa maruz kalmış betonlar incelenip, Matlab bilgisayar programı kullanılarak meydana gelen çatlaklar görüntü işleme tekniği ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma sonucunda çatlak boyutları Matlab bilgisayar programı yardımı ile ölçülerek, maruz kalınan sıcaklık derecelerine göre incelenmiş ve beton dayanım testleri yapılarak karşılaştırılmıştır. Yapılan bu tez çalışmasında, deneysel çalışma için hazırlanan beton harcı 10 cm x 10 cm x 10 cm'lik kalıplara döküldükten sonra 28 gün sulu ortamda bekletilerek farklı sıcaklık kademelerine ayarlanmış fırında yakılmıştır. Çalışmanın devamında bu sıcaklıklara maruz kalan beton numuneleri farklı mesafelerden JVC GC-PX100 Dijital Full HD Video Kamera + Fotoğraf Makinası ile farklı zoom ayarları yapılarak görüntüleri çekilmiştir. Bununla birlikte geometrik şekiller çizilerek oluşturulan referans belgenin A4 kağıdına çıktısı alınmıştır. Bu belge de beton numunesinde olduğu gibi aynı mesafe ve zoom ayarı yapılarak görüntüsü çekilmiştir. Daha sonra elde edilen bu görüntüler Matlab bilgisayar programına aktarılarak görüntü işleme çalışmaları yapılmıştır. Referans değerleri dikkate alınarak çatlak uzunlukları ölçülmüş, sonrasında beton dayanım sonuçları ile karşılaştırılmıştır.

Computer technology progresses rapidly in parallel with the developing technology. New methods have also been brought by the developments. Huge volumes of data is stored, processed and communicated in the digital platform every day. As most of these data are digital images, there is a gradual increase in the need for storage and communication in addition to various imaging problems occur. Image processing is the performance of the operations realized by the human vision system in the computer platform. Image processing applications can be grouped as the digitalization of the image, improving it, identification of the coordinates, filtering and classification. In this dissertation study, it is aimed to examine the cracks on the concrete surfaces occurred due to exposing the concrete samples to different temperatures through these applications. In the direction of these aims, the concretes exposed to high temperatures were examined and the cracks occur were tried to be identified using the Matlab computer program. As a result of this study, the sizes of the cracks were measured using the Matlab computer program depending on the temperature degrees being exposed and compared through concrete endurance tests. In this dissertation study conducted, the concrete mortar prepared for the experimental study was poured into molds of 10 cm x 10 cm x 10 cm and kept in a watery ambient for 28 days and ignited in the furnace set to different gradual temperature stages. In the continuation of the study, the images of the concrete samples exposed to those temperatures were caught using JVC GC-PX100 Digital Full HD Video Camera + Photograph Machine with different zoom settings. In addition, geometrical figures were drawn and A4 printouts of the created reference document was obtained. That document was also caught from the same distance and zoom settings with the concrete sample. Later the images obtained were transmitted to the Matlab computer program and the images were processed. Considering the reference values, the lengths of the cracks were measured and then compared with the concrete endurance results.
Indentification of the cracks on the concrete exposed to high temperatures through image processing technique
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; İnşaat Mühendisliği; Mühendislik Bilimleri