Türkiye'de Lumpy Skin Disease Virus Enfeksiyonunun Klinik Bulgular ve PCR Yöntemi İle Saptanması - Gürçay, Metın; Sait, Ahmet; Parmaksız, Ayşe; Kılıç, Ayşe (My University, 2015)
Lumpy Skin Disease (LSD), sığır, bufalo ve bazı yabani türlerin derileri üzerinde nodüller ve ödem ile karakterize viral bir enfeksiyonudur. Bu çalışmada, LSD virus enfeksiyonunun, Türkiye'deki varlığının, enfekte sığırlarda gözlenen klinik bulgulara göre tanısı ve PCR yöntemi ile doğrulanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Eylül 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında Türkiye'de yerleşik 8 sığır çiftliğinde klinik olarak LSD enfeksiyonu belirtileri gösteren 113 sığır incelendi. Daha sonra, bu sığırlardan 12 deri nodülü örneği alındı ve viroloji laboratuvarına getirildi. Bu örnekler OIE tarafından tanımlanan yönteme göre PCR ile test edildi. Enfeksiyonun klinik bulgularının PCR sonuçları ile uyumlu olduğu ortaya konuldu
Keywords: Biyoloji; Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Veterinerlik