PARK VE REKREASYON ALANLARINI KULLANAN BİREYLERİN BOŞ ZAMAN YÖNETİM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Kırtepe, Abdurrahman; Yıldırım, Eyyup (My University, 2018)
Araştırmanın amacı Elazığ il merkezinde belediyeye ait park verekreasyon alanlarını kullanan bireylerin boş zaman yönetimdüzeylerinin incelenmesidir. Bu araştırmanın evrenini bu alanlara gelenerkek ve kadın bireyler oluştururken örneklemini ise tesadüfü yöntemleseçilmiş 110 erkek, 74 kadın oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasında Wei-Ching Wang, Chin-Hsung Kao, Tzung-Cheng Huan, Chung-Chi Wu (2011) tarafından geliştirilen ve BeyzaMerve Akgül Suat Karaküçük (2015) tarafından Türkçe ye uyarlanan BoşZaman Yönetimi Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek 5 alt boyuttan oluşmaktadır.Çalışmanın geçerlilik ve güvenirlik çalışması Beyza Merve Akgül SuatKaraküçük tarafından yapılmış ve Ölçeğin Cronbach Alpha değeri ,83 vetest-tekrar test güvenirliği ise ,86 bulunmuşturVerilerindeğerlendirilmesindevehesaplanmışdeğerlerinbulunmasında 24. version SPSS paket programı kullanıldı ve elde edilenverilerin yorumlanmasında ikili karşılaştırmalarda independent samplesT testi, çoklu gruplar için tek yönlü varyans analizi (Anova) uygulanaraksonuçlar tablolar halinde gösterilmiştir. Gruplar arasında fark olupolmadığını göstermek açısından anlamlılık p<0,05 olarak alınmıştır.Sonuç olarak park ve rekreasyon alanlarını kullanan bireylerincinsiyetleri ile ölçeğin alt boyutları arasında anlamlı bir farklılaşmanınolmadığı, gelir durumu, sahip oldukları boş zaman süresi ve boşzamanlarını değerlendirmede güçlük çekme değişkenleri ile ölçeğin altboyutları arasında anlamlı bir farklılaşma görülmüş olup bu alanlarıkullanan bireylerden gerekli zamana sahip olanların boş zamanlarını değerlendirmede daha etkin oldukları, gelir durumu iyi ve normalolanların boş zamanlarında gerekli planlamalara sahip olmadıkları, boşzamanlarını değerlendirmede bazen ve hiçbir zaman zorluk çekmeyenkatılımcıların boş zamanlarında bir program dahilinde neleryapabileceklerini belirledikleri görülmüştür.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Davranış Bilimleri