TÜRK MEDYASINDA HUKUK İHLALLERİ VE CEZAİ MÜEYYİDELERİN HUKUKSAL DAYANAKLARI - YALÇINKAYA, MUHAMMED EMİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde görülen baş döndürücü hızdaki gelişim ve değişim, insanların özel hayatlarına müdahale yöntemlerini de kolaylaştırmış ve oldukça çeşitlendirmiştir. Bu bağlamda basın, radyo, televizyon ve internet yolu ile kişilere ve mala karşı işlenen suçlarda önemli bir artış görülmeye başlanmıştır. Günümüzde toplumsal hayatı etkilemede dördüncü kuvvet sayılan medyadaki baş döndürücü hızlı gelişmeye paralel bir şekilde, insanın sadece ve sadece insan olması sebebiyle sahip olduğu en temel ve vazgeçilmez haklardan olan özel hayatın gizliliği ve diğer kişilik haklarının da ciddi şekilde korunması gerekmektedir. Bu da özel hayatın gizliliği, ifade ve iletişim özgürlüğü gibi kavramların karşı karşıya gelmesine neden olmaktadır. İnsanların düşünce ve ifade özgürlükleri ile haber alma özgürlüklerini rahatlıkla kullanabilme hakları nasılki medya sayesinde mümkün oluyor ise; medyanın da bu işlevini yerine getirirken hukuka uygun şekilde hareket etmesi gerekmektedir. Medya organları görevlerini ifa ederken hukuka uygun hareket etmez ise veya hukuka uygunluk sınırını aşar ise toplum ve devlet düzeninin korunması için çeşitli müeyyideler söz konusu olabilecektir.

The rapid development in information and communication technologies has eased and diversified the methods of interference in private lives of people. In this sense; a reasonable rise has started to be observed in the rates of the crimes against persons and goods which are commited via media, radio, television and the internet increasingly. Collaterally to the rapid development within the media, which is recently regarded as the fourth force to influence the social life; the secrecy of private life and other personal rights must be protected because these are the most fundamental and unalienable rights that are possessed by a person just because he is a human being. Due to this protection, some notions such as the secrecy of private life and the freedom of thought and expression face off against each other. Eventhough it is because of the media that people use their rights for the freedom of obtainment of information and expression easefully; the media again, must abide by law while doing its job. If the media organs don't abide by law within these circumstances or crosses the lines of complience with laws, varied sanctions may be the point in question to save social and state orders.
Violations of law in Turkish media and the legal basis of penal sanctionings
Keywords: İletişim Bilimleri; Hukuk; Gazetecilik