GERARD WİNSTANLEY: DİGGER HAREKETİ, ÖZGÜRLÜK ANLAYIŞI VE İDEAL DEVLET DÜZENİ - Çelen, Gökhan (My University, 2025)
Bu çalışma Gerard Winstanley’in siyasal düşüncesi ve Digger hareketini Winstanley’in özgürlük anlayışı ve ideal devlet düzenine odaklanarak incelemektedir. İngiliz iç savaşları ve İngiliz devrimi sırasında Digger hareketi komünal toprak sahipliği ve sosyal eşitlik talebiyle radikal bir grup olarak ortaya çıkmıştır. İdeolojilerinin temelinde Winstanley’in Norman fethi sonrasında kurulan ve halkı yoksulluğa ve köleliğe mahkum eden sosyo-ekonomik sistem eleştirisi vardır. Kendilerini gerçek Levellers olarak tanımlayan Digger mensupları, Norman fethinden önce var olduğuna inandıkları ‘doğa durumunu’ geri getirmeyi amaçlayarak George Hill'de ortak tarım faaliyetleri başlatmıştır. Ortak alanların yeniden ihdası ve bu alanlarda yoksulların ortak tarım faaliyeti yaparak hem bu topraklardan faydalanılması hem de yoksullara refah kazandırmayı amaçlamıştır. Winstanley’in özgürlük anlayışı mülkiyet sahipliğinin olmadığı, insanların dünyadan özgürce faydalandığı komünist bir toplumla bağlantılıdır. Bu çalışma Winstanley’in teorik çerçevesini, düşüncelerinin tarihsel bağlamını ve Digger hareketinin bu düşünceleri hayata geçirmek adına giriştikleri mücadeleyi araştırmaktadır. Digger hareketi başarısız olmasına karşın dönemlerinin mülkiyet ilişkilerine ciddi bir eleştiri getirerek mevcut toplumsal düzene radikal bir alternatif sunmuştur. Birincil kaynakların yorumsamacı yöntem kullanılarak yorumlandığı ve mevcut akademik çalışmaların incelendiği bu çalışma, Winstanley'in fikirlerinin mülkiyet, eşitlik ve toplumsal adalet hakkındaki çağdaş tartışmalar için farklı bir bakış açısı sunmaktadır. Bu çalışma, özgürlük anlayışının temellendirilmesinde mülkiyet kavramıyla doğrudan bağ kurulduğunu ve Winstanley’in bu bağı ideal devlet tasarımı sunarak hayata geçirmeye çalıştığı sonucuna varmıştır.
Keywords: Özgürlük; Eşitlik; Cumhuriyet; Komünizm; Digger hareketi