COVİD-19 DÖNEMİNDE ZİHİNSEL ENGELLİ AİLELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: MALATYA ÖRNEĞİ - BAYRAM, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma Covid-19 salgını döneminde zihinsel engelli ailelere odaklanmaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle tasarlanan bu çalışmada Malatya ilinde yaşayan 20 zihinsel engelli ailesi ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Covid-19 pandemisi sürecinde yapılan bu çalışmada Malatya ilinde yaşayan zihinsel engelli ve zihinsel engelli bireye sahip ailelerin süreç içerisindeki yaşadıkları çeşitli problemler ele alınmıştır. Çalışmada Covid-19 döneminde engelli bireyler ve ailelerinin yaşadıkları sosyal problemler, eğitime ilişkin algılar, sağlık alanında karşılaştıkları sıkıntılar, sosyo-ekonomik durum değerlendirmesi, fiziksel ve psikolojik süreçler gibi temalara yer verilmiştir. Araştırma sonucunda, zihinsel engelli bireyler ve ailelerinin Covid-19 sürecinde eğitim ve sağlık alanlarında geri planda kaldıkları, alınan tedbirlerin aileler ve zihinsel engelli bireyler için zorlu süreçlere yol açtığı tespit edilmiştir. Covid-19 pandemisi sürecinde herkesi derinden sarsan ekonomik sorunların zihinsel engelli bireye sahip aileleri daha fazla etkilediği ve pandeminin zorluğu ile özel bir çocuğa sahip olan ailelerin psikolojik ve sosyal olarak problemlerle karşılaştıkları söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Engellilik, Zihinsel Engellilik, Aile, Malatya

This study focuses on families with mental disabilities during the Covid-19 epidemic. In this study designed with qualitative research method, in-depth interviews were conducted with 20 mentally disabled families living in Malatya. In this study conducted during the Covid-19 pandemic, various problems experienced by families with mental disabilities and mentally disabled individuals living in Malatya were discussed. The study included themes such as the social problems experienced by disabled individuals and their families during the Covid-19 period, perceptions regarding education, problems they encountered in the field of health, socio-economic status assessment, and physical and psychological processes. As a result of the research, it was determined that mentally disabled individuals and their families remained in the background in the fields of education and health during the Covid-19 process, and the measures taken caused difficult processes for families and mentally disabled individuals. It can be said that the economic problems that shook everyone deeply during the Covid-19 pandemic have a greater impact on families with mentally disabled individuals, and that families with a special child face psychological and social problems due to the difficulties of the pandemic. Keywords: Covid-19, Disability, Mental Disability, Family, Malatya
A research on the families of the mentally disabled in the COVID-19 period: The case of Malatya
Keywords: Sosyoloji