MAKEDONYALILAR HANEDANLIĞI’NIN II. DÖNEMİNDE (1025- 1056) BİZANS İMPARATORLUĞU’NDA YAŞANAN GENEL SİYASİ VE EKONOMİK GELİŞMELER - Güçlüay, Sezgın; Bamyacı, Mehmet Ertan (My University, 2020)
II.Basileios’un ölümü (1025) ile başlayan Makedonyalılar Hanedanlığı’nın ikinci dönemi, aynıhanedanlığın birinci dönemindeki kadar başarılı olamamıştır. Yaklaşık olarak otuz yıl süren bu dönemde yedifarklı isim devleti yönetme şansı bulmuştur. Uzun soluklu bir yönetimin olmayışı ise istikrar noktasında birbaşarısızlığa sebep olmuştur. Ülke içinde ve ülke dışında yaşanan sıkıntılara ekonomide yaşanan olumsuzgelişmeler de eklenince imparatorluk oldukça zor bir dönem yaşamıştır. VIII.Konstantinos’un sorumluluktanuzak yönetim anlayışıyla başlayan bu ikinci dönem III.Romanos’un gerçeklikten uzak politikalar izlediği birsüreçle devam etmiştir. III.Romanos, hazineye büyük yük getiren masraflı işlerle ve askeri alandakibaşarısızlıklarla Bizans tarihinde yerini almıştır. IV.Mihail döneminde imparatorun ağabeyi İoannes baştamali konular olmak üzere neredeyse tüm yönetimi eline almıştır. Bu dönemde bazı başarılar elde edilse bileuygulanan ağır vergi politikaları ve İoannes’in devlet hazinesini ailesinin hizmetine sunması, aslında devletinaile menfaatlerinin gerisinde kaldığı bir anlayışın yansımasıdır. Yine bu dönemde yaşanan askeribaşarısızlıkların sebeplerinden biri; askeri alanda başarısız kimselerin ordu yönetimine getirilmesidir.V.Mihail’in kısa süren yönetimi, İmparatoriçeler Theodora ve Zoe’nin idarecilikten anlamamaları ve masraflısiyasetleri, IX.Konstantin’in ülke sorunlarından çok dünyevi zevklerle ilgilenmesi MakedonyalılarHanedanlığı’nın II.döneminin ne kadar başarısızca yönetildiğinin göstergelerindendir.Bizans İmparatorluğu tarihte iz bırakmış büyük bir medeniyettir. Yüzyıllar boyunca varlığını devamettirmeyi başaran Bizans, Türk tarihi bakımından da önemli bir noktadadır. Böylesine büyük bir medeniyetitüm yönleriyle değerlendirecek tek bir çalışmanın mümkün olamayacağı bilinciyle hareket ettik veçalışmamızı bu doğrultuda sınırlandırdık. Böylece konumuzu; Bizans'ın hızlı bir şekilde güç kaybettiği birdönem olan, Makedonyalılar Hanedanlığı'nın II.döneminde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler olarakbelirledik. Çalışmamızda özellikle dönemin Bizans kronik eserlerinden ve konuyla alakalı yazılan birçoktetkik eserden ve makaleden faydalandık. Çalışmamızın bu alanda yapılacak yeni çalışmalara katkı sunmasınıumuyoruz.
Keywords: Tarih; İktisat