TEKE DERESİ (PALU-ELAZIĞ) EPİLİTİK VE EPİPSAMMİK DİYATOMELERİ - KARAOSMANOĞLU, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma da Elazığ iline 83 km uzaklıkta olan Palu- Beyhan yolu yedinci kilometrede bulunan Teke Deresi, Kevank Köyünden akarak Murat Nehriyle birleşmektedir. Dağlık bir alandan beslenmemesi, taşıdığı su miktarını etkilemektedir ve durum dereyi kaynak suları ile mevsim yağışlarına bağlı kılmaktadır. Teke Deresi'nden Mart 2023-Aralık 2023 tarihleri arasında iki istasyondan alınan epipsammik ve epilitik algler, bazı fiziksel ve kimyasal parametrelerle birlikte incelenmiştir. Bu araştırma süresince epipsammik alglere ait I. istasyonda 14 takson, II. istasyonda 22 takson ve epilitik alglere ait I. istasyonda 10 takson, II. istasyonda 17 takson kaydedilmiştir. Araştırma süresince Bacillariophyta'ya ait Ulnaria, Amphora, Cymbella, Navicula, Nitzschia ve Gomphonema epilitik ve epipsammik alg florası içerisinde sıklıkla ortaya çıkmaları ve nispi yoğunluklarıyla Teke Deresi'nde en önemli algler olarak kaydedilmiştir.

In this study, Teke Stream, which is located at the seventh kilometer of Palu- Beyhan road, 83 km away from Elazığ province, flows from Kevank Village and merges with the Murat River. The fact that it is not fed from a mountainous area affects the amount of water it carries and makes the stream dependent on spring waters and seasonal precipitation. Epipsammic and epilithic algae collected from two stations in Teke Creek between March 2023 and December 2023 were analyzed together with some physical and chemical parameters. During this study, 14 taxa of epipsammic algae were recorded at station I and 22 taxa at station II and 10 taxa of epilithic algae were recorded at station I and 17 taxa at station II. During the research period, Ulnaria, Amphora, Cymbella, Navicula, Nitzschia and Gomphonema belonging to Bacillariophyta were recorded as the most important algae in Teke Creek with their frequent occurrence and relative densities in epilithic and epipsammic algal flora.
Epilithic and epipsammic diatoms of Teke Stream (Palu-Elazığ)
Keywords: Su Ürünleri