Ön kamara maintainer kanülü kullanılarak fakoemülsifikasyon ile kombine silikon yağı boşaltılması - Yılmaz, Tuğrul; Güler, Mete (My University, 2007)
Amaç: Vitreoretinal cerrahi sonrası ön kamara maintainer (ACM) kanülü kullanılarak fakoemülsifikasyon ile kombine silikon yağı boşaltılması tekniğinin sonuçlarını ve komplikasyonlarını değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: Vitreoretinal cerrahi+silikon yağı enjeksiyonu yapılan ve katarakt gelişen 38 hastanın 38 gözüne ACM kullanılarak fakoemülsifikasyon ile kombine silikon yağı boşaltılması ameliyatı yapıldı. Bu hastaların bilgileri retrospektif olarak incelendi.Bulgular: Altı hastada (%15.8) geçici göz içi basınç artışı izlendi ve bu hastaların hepsi medikal tedavi ile kontrol altına alındı. İki hastada (%5.3) operasyon sonrasında vitreus hemorajisi gelişti. Beş hastada (%13.1) cerrahi sonrası rezidü silikon yağı habbecikleri izlendi. Dört hastada (%10.5) silikon yağının alınmasını takiben bir ay içinde nüks retina dekolmanı gelişti ve bunlara yeniden müdahale edildi. Bir hastada (%2.6) cerrahi esnasında göz içi lensi (GİL) vitreusa disloke oldu. Tüm hastalara GİL’i yerleştirildi. Cerrahi sonrası GİL dislokasyonu ve GİL üzerinde silikon yağı parçacığı izlenmedi.Sonuç: Vitreoretinal cerrahi sonrası ACM kullanılarak fakoemülsifikasyon ile kombine silikon yağı boşaltılması tekniği güvenli, hızlı ve erken görme rehabilitasyonu sağlayan bir yöntemdir
Keywords: Göz Hastalıkları