ORTAM SICAKLIĞININ BETONUN KIRILMA DAYANIMINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - KIRTEL, GÜLSER (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada ortam sıcaklığının betonun mekanik özellikleri üzerindeki etkileri arastırılmıstır. Çalısmada 150x150x150 mm boyutlarında küp, 100Ø200 mm boyutlarında silindir ile 100x100x500 mm boyutlarında prizma numuneler kullanılmıstır. Tüm karısımlar 0.50 su/çimento oranında ve 380 kg/m³ çimento dozajlı olarak hazırlanmıstır. Oda sıcaklığında hazırlandıktan sonra, 28 gün süreyle kür ortamında bekletilen beton numuneler, 28. günün sonunda 20 ºC'deki laboratuar ortamında 24 saat boyunca kurumaya bırakılmıstır. Daha sonra bu beton numuneler -30, -20, -10, 0, 10, 20, 30, 40 ve 50 ºC sıcaklıklarda 24 saat bekletilerek, ultrases geçis hızı, yüzey sertliği, basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve yarmada çekme dayanımı deneyleri yapılmıstır. Elde edilen sonuçlara göre sıcaklık farklarının, betonun dayanımını bulunduğu ortam sıcaklığına bağlı olarak etkilediği belirlenmistir. -30 ºC'de bekletilen betonların basınç dayanımları oda sıcaklığında (20 ºC) bekletilen betonların basınç dayanımlarına göre %24,8 daha fazla değerler alırken, 50 ºC'de bekletilen betonlar ise oda sıcaklığında bekletilen betonlara göre %7 daha az değerler almıstır. Anahtar Kelimeler: Beton, ortam sıcaklığı, betonun mekanik özellikleri.

In this study, the effects of the ambient temperature on the mechanical properties of the concrete have been investigated. 150x150x150 mm sized cubic samples, 100Ø200 mm cylindrical and 100x100x500 mm prismatic samples were prepared for the experiments. The water/cement ratio was 0,50 and cement content was 380 kg/m³ in all the concrete mixture in this study. The concrete samples which were kept in cure tank during 28 days, after the cure period all the samples were kept in laboratory environment for twenty four hours. Then the concrete samples were waited in different temperatures which are -30, -20, -10, 0, 10, 20, 30, 40 and 50 ºC in the oven and refrigerator during 24 hours. Afterwards ultrasonic pulse velocity measurement, schmidth hammer hardness test, compressive strength, flexural strength and split tensile strength of these concrete samples have been examined. The test results showed that, there is a significant effect of the temperature difference on the strength of concrete subjected different ambient temperatures. Compressive strength for concrete subjected at -30 ºC was 24,8% higher than concrete subjected at room temperature (20 ºC), and compressive strength for concrete subjected at 50 ºC was 7% lower than concrete subjected at room temperature. Keywords: Concrete, ambient temperature, mechanical properties of concrete.
The investigation of the effect of ambient temperature on the fracture mechanism of concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği