YUHANNA İNCİLİ`NİN ABDURRAHMAN BEÇECİZADE`YE AİT "KİTABUL FARIK BEYNEL MAHLUK VEL-HALIK" ADLI ESERE GÖRE TENKİD VE TAHLİLİNİN YAPILMASI - KAZGAN, ERDOĞAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ YUHANNA İNCİLİNİN ABDURRAHMAN BAÇECİZADE'YE AİT 'KİTABU'L-FÂRIK BEYNE'L-MAHLÛK VE'L- HÂLIK" ADLI ESERE GÖRE TENKİT VE TAHLİLİNİN YAPILMASI Erdoğan KAZGAN T.C. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Dinler Tarihi Bilim Dah 2001, Sayfa: 200 Bu çalışma, Abdurrahman Bâçecizâde'nin El-Fârık Beyne'I-Mahlûk ve'1-Hâhk adlı eserinin Türkçe'ye kazandırılması, değerlendirilmesi ve tahlili için yapılmış bir araştırmadır. Eser. Bağdat Ticaret Mahkemesi Reisliği yapmış olan, Bağdat doğumlu Abdurrahman b. Selim b. Abdurrahman Bâçecizâde tarafından 1894'lü yıllarda yazılmıştır. Bâçecizâde aynı zamanda Osmanlı Meb'uslar Meclisi'nde naiplik de yapmıştır. Eser, Hıristiyanlara karşı bir Reddiye ve İndilerin Eleştirisi niteliğindedir. Çalışmamızın ilk bölümünde, Kitâbu'l-Fârık'ın Önsöz ve Mukaddime kısımlarını tercüme ettik. Daha sonra, temel araştırma konumuz olan Yuhanna İncili ile ilgili bölümün Türkçe çevirisini yaptık. Müellifin orijinal üslubunu tam olarak yansıtmak için, eseri Arapça aslından Türkçe'ye harfi tercüme metoduyla çevirdik. Ayrıca, müellifin, Dört İncil arasındaki farklılık ve çelişkileri göstermek amacıyla incelediği İncil ayetlerinin tercümelerini hem eserdeki Arapça metinden harfi tercüme şeklinde çevirdik, hem de bu ayetlerin İncil'in basılmış Türkçe çevirilerinde ne şekilde yer aldığını gösterdik. Müellifin eserinde kullandığı metot, yöntem ve teknikleri belirttik. Eserin, İndileri tefsir ve tahlilde ne derece objektif ve başarılı olduğunu örneklerle gösterdik. Sonuç ve değerlendirme bölümünde ise. eser hakkında kısa bir eleştirel yaklaşımda bulunduk. VI

SUMMARY MASTER THESIS A CRITICAL ANALYSIS OF THE BOOK OF JOHN ACCORDING TO "KİTABU'L-FÂRIK BEYNE'L-MAHLÛK VE'L- HÂLIK" BY ABDURRAHMAN BAÇECIZADE Erdoğan KAZGAN T.R. The University of Fırat Social Sciences Institute Main Science Branch of Philosophy and Religion Sciences Science Branch of Religions History 2001, Page: 200 This study is a critical analysis of Abdurrahman Bâçecizâde"s El-Fânk Beyne'l- Mahlûk ve'1-Hâîık. The work, written circa 1894. is by Abdurrahman b. Selim b. Abdurrahman Bâçeçizâde who was born in Baghdad and served as the Head of the Baghdad Commercial Court. Bâçeçizâde was also an MP in the Ottoman Parliament. The work is a refutation of Christianity and a critique of the Bibles. In the first part of our study, the preface and the introduction have been translated into Turkish. This is followed by a translation of the relevant sections of Kitâbu'1-Fârık on the Book of John. In order to preserve the author's style in Arabic. I have followed the method of literal translation. I have also provided a literal translation of the verses studied in detail by the author to show the differences and contradictions between the four gospels. These verses have been translated from the original Arabic and their places have been identified in the current Turkish translations of the Bible. I have analyzed the author's method and techniques and showed to what extent the author has been objective and fair in his analyses of the Gospels by providing examples. In the conclusion. I have provided a critical evaluation of the book. VII
A Critical analysis of the book of john according to "Kitabu`l-Farık Beyne`l-Mahluk ve`l-Halık" By Abdurrahman Beçecizade
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion