Placenta and 5-Fluorouracil Applications in Treatment of Extremity Wounds of Race Horses - Kılıç, Servet; Ünsaldı, Sami (My University, 2015)
Çalışmada yaşları 10 ay ile 6 yıl arasında değişen 5 adet yarış atının ekstremitelerinin farklı yerlerinde saptanan maddi kayıplı yaralara uygulanan plasenta ve skatrizan pomadın granülasyon dokusu ve epitelizasyon süreci üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Yara iyileşme süreci sırasında mevcut olguların 4'ünde gelişme eğilimi gösteren taşkın granülasyonun önlenmesinde antiproliferatif bir ajan olan 5-Fluorourasil (5-FU)'in topikal olarak uygulanmasının etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda plasentanın doku kayıplı yara yatağındaki granülasyonu hızlandırdığı, 5-FU'nun taşkın granülasyonu belirgin şekilde önlediği ve yara dudağına uygulanan skatrizan pomadın ekstremite yaralarında yavaş gelişen epitel tabakanın ilerlemesini hızlandırarak iyileşme sürecinin sağlıklı şekilde devamını sağladığı gözlemlenmiştir
Keywords: Veterinerlik