İNSÜLİN BENZERİ BÜYÜME FAKTÖRÜ I-II RESEPTÖR DÜZEYİNİN PAROTİS BEZİNDEN KAYNAKLANAN PLEOMORFİK ADENOM GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ - ARSLAN, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2013)
Pleomorfik adenom, çoğunlukla parotis bezinden kaynaklanan ve yavaş büyüyen benign bir tükrük bezi tümörüdür. Bu çalışmanın amacı, insülin benzeri büyüme faktörü I-II reseptör (IGF-IR, IGF-IIR) düzeyinin ölçülerek parotis bezinden kaynaklanan pleomorfik adenomun gelişiminde IGF-I ve IGF-IIR düzeyinin rolünü araştırmaktır. Çalışmaya 2000 -2011 yılları arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniğinde yüzeyel parotidektomi ameliyatı yapılan ve patoloji sonucu pleomorfik adenom olarak raporlanan yaşları 20-50 arasında değişen 20 bayan, 20 erkek hasta alındı. Kontrol grubu, 5 erkek ve 5 kadın cesetten otopsi esnasında normal parotis bezinden tek taraflı 0.5x0.5 cm?lik biopsiler alınmak suretiyle oluşturuldu. Çalışma grubunda IGF-IR ve IGF-IIR ekspressiyonu, hem tümör dokusunda hem de aynı tarafta tümör içermeyen parotis dokusunda incelenirken; kontrol grubunda cesetlerden alınan parotis biopsilerinde araştırıldı. Çalışma ve kontrol grubundaki doku kesitlerine IGF-I ve IGF-II reseptör proteine karşı geliştirilmiş primer poliklonal antikorlar immünohistokimyasal olarak ?Streptavidin-Biotin Kompleks? yöntemi ile uygulandı. Bu çalışmada pleomorfik adenom dokusunda hem IGF-I hem de IGF-II reseptör düzeyinin anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulundu (p<0.05). Ayrıca IGF-I ve IGF-II tutulumunun, tümör içermeyen parotis dokusunda cesetlerden alınan normal parotis dokusuna göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı değil idi (p>0.017). Sonuç olarak bu çalışmada parotis bezinden kaynaklanan pleomorfik adenomla IGF-I ve IGF-II tutulumu arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Pleomorfik adenom dokusundaki IGF-I ve IGF-II tutulum düzeylerinin tümör içermeyen parotis dokusuna ve cesetlerden alınan normal parotis dokusuna göre yüksek olması pleomorfik adenomun patogenezinde IGF-I ve IGF-II?in önemli bir faktör olabileceği sonucunu ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler: Pleomorfik adenom, IGF-I, IGF-II

Pleomorphic adenoma is a benign and slowly-growing salivary gland tumor which generally arises due to parotid gland. The aim of this study is to investigate the role of Insulin-like Growth Factor I-II Receptor (IGF-I, IGF-IIR) in development of pleomorphic adenoma arising from parotid gland by measuring the level of IGF-IR and IGF-IIR. This study was conducted with 20 female and 20 male patients with ages between 20 and 50 who had undergone superficial parotidectomy in Fırat University Otorhinolaryngology Clinic between years 2000 and 2011 whose pathology results were reported as pleomorphic adenoma. The control group was formed by taking 0.5x0.5 cm unilateral biopsies from 5 male and 5 female cadavers who had normal gland. IGFI-R and IGF-IIR expression was analyzed both in tumor tissue and in gland which didn?t include tumor in study group, they were compared with biopsies taken from cadavers in control group. Into the tissue incisions in study and control groups, primer polyclonal antibodies developed against IGF-I and IGF-IIR proteins were applied immunohistochemically via ?Streptavidin-Biotin complex? method. In this study, it was determined that levels of both of IGF-IR and IGF-IIR were significantly high in tumor tissue (p<0.05). Also, IGF-I and IGF-II uptakes were higher in parotid tissue without tumor than normal parotid tissues taken from cadavers. The difference wasn?t statistically significant (p>0.017). As a result of this study, a significant relationship was determined between pleomorphic adenoma arising from parotid gland and IGF-I and IGF-II uptakes. The higher levels of IGF-I and IGF-II uptakes in pleomorphic adenoma tissue than those in parotid tissue without tumor and in normal parotid tissue taken from cadavers showed that IGF-I and IGF-II may be important factors in pathogenesis of pleomorphic adenoma. Keywords: Pleomorphic adenoma, IGF-I, IGF-II
The roles of insuline like growth factor receptor I-II expression level in the development of pleomorphic adenoma of parotid gland
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz