Okulöncesi Öğretmenlerinin Uyguladıkları Aile Katılım Stratejileri - Gökyer, Necmi (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı, okulöncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin aile katılım stratejilerinin düzeyini belirlemektir. Araştırmada betimsel yöntem tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Elazığ il merkezinde 23 okulda görev yapan 230, Bingöl il merkezlerinde 8 okulda görev yapan 80 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışma örnekleminin seçiminde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Uygun örnekleme yönteminde kolay ulaşılabilen katılımcılar araştırmanın örnekleminde yer alır. Elazığ ilinden 159, Bingöl ilinden de 75 ölçme aracı değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada kullanılan \"Okul Öncesi Öğretmenlerinin Uyguladıkları Aile Katılım Stratejilerini Belirleme Ölçeği (AKSBÖ)\" Keleş ve Dikici Sığırtmaç (2016) tarafından geliştirilmiştir. Okul öncesi öğretmenlerinin uyguladıkları aile katılım stratejilerinin düzeyini belirlemek amacıyla ölçekte 30 madde bulunmaktadır. Yapılan birinci açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçekten 5 madde çıkarılmış ve ölçek 25 maddeye inmiştir. Çalışma sonucunda, okul öncesi öğretmenlerinin; öğretmen destekli aile iletişimi, okul yönetimi-ev ziyaretleri alt boyutları ve ölçeğin tamamında yer alan aile katılım stratejilerini sık sık düzeyinde; Öğretmen-aile bilgilendirme alt boyutundaki aile katılım stratejilerini ara sıra düzeyinde ve aile eğitimi alt boyutundaki aile katılım stratejilerini ise, nadiren düzeyinde kullandıkları belirlenmiştir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları