Sağlık Bilimleri Fakültesindeki Öğrencilerin Obez Bireylere Karşı Önyargılarının İncelenmesi - Balalan, Edanur; Pirincci, Edibe; Tuncer, Kevser (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırmanın amacı sağlık bilimleri fakültesinde eğitim gören öğrencilerin obez bireylere\rkarşı önyargı sıklığı ve etkileyen faktörlerin saptanmasıdır.\rGereç ve yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri\rFakültesinde öğrenim gören birinci ve üçüncü sınıf öğrencilerin tamamı (N=640) oluşturmaktadır.\rVeri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve GAMS-27 obezite önyargı ölçeği kullanılmıştır.\rVerilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır.\rBulgular: Katılımcıların %84.2’si kadın, %52.3’ü hemşirelik öğrencisiydi. Öğrencilerin BKI\rortancası 21.38 (19.54-23.49) kg/m² olarak tespit edilmiştir. Araştırma grubundaki öğrencilerin\r%16.7’si obez bireylere karşı önyargısız, %61.0’ı önyargıya eğilimli ve %22.3’ü önyargılı\rbulunmuştur. Hemşirelik bölümü öğrencilerinde, yakın çevresinde şişman birey olmayanlarda,\rdüzenli olarak spor yapanlarda, önyargısız olduğunu belirten gruplarda diğer gruplara göre\rönyargılarının daha fazla olduğu görülmüştür. Araştırma grubuna değerlendirilen öğrencilerin\rGAMS-27 obezite önyargı ölçeğinin toplam puanları cinsiyet, yaş grubu, sınıf durumuna göre\rdeğişmemektedir.\rSonuç: Öğrencilerde obeziteye karşı önyargı ve önyargıya eğilimli olma sıklığı yüksektir.\rGeleceğin sağlık çalışanları adayları olan öğrencilerde obezite önyargılarının azaltılmasına yönelik\rfarkındalık ve bilinç düzeyini artıracak multidisipliner çalışmalar yürütülmelidir.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Sosyoloji; Hemşirelik