RATLARDA, GÜRÜLTÜNÜN OKSİDATİF STRES VE PRESTİN DÜZEYİNE ETKİSİ İLE GİNKGO BİLOBA ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - TANYERİ, OSMAN SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışma ile gürültünün, oksidatif stres ve prestin seviyesi üzerine etkileri araştırılmış olup, meydana gelen değişimler üzerine Ginkgo Biloba etkinliği değerlendirilmiştir. Çalışmada her grupta 7 hayvan olmak üzere Wistar-Albino ırkı 2,5 - 3 aylık 28 adet dişi rat kullanılmıştır. 1. Grup Kontrol, 2. Grup Gürültü grubu, 3. Grup Gingko Biloba grubu, 4.Grup ise Gürültü + Gingko Biloba grubudur. Gürültüye maruz kalan gruplara 21 gün boyunca akşam 7'den sabah 7'ye kadar 12 saat boyunca 8000 hertz frekansta ve 100 dB şiddetinde gürültü uygulanmıştır. Gingko Biloba alan gruplara ise gürültü maruziyetinin hemen ardından 100 mg/kg/gün dozunda Ginkgo Biloba uygulanmıştır. 21 gün sonunda kan örnekleri alınarak incelenmiştir. Kan örnekleri santrifüj edildikten sonra elde edilen plazmada, Rat-Prestin spesifik ELİSA kit yöntemi ile prestin seviyesinin analizi yapılıp, oksidatid stres için; lipid peroksidasyon göstergesi olan MDA düzeyi ile GSH, GSH-Px ve CAT enzimleri ölçümü yapılıp ve istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Gürültüye maruz kalan sıçanların, prestin düzeyinde anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Dolayısı ile gürültü ile prestin düzeyinin ilişkilendirilmesinde, odyograma alternatif olmasa bile prestinin yardımcı bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Ayrıca MDA düzeyinin artmış olması ve CAT aktivitelerinin azalmış olması oksidatif stres oluştuğunu göstermektedir. Odyolojik olarak birçok kez test edilmiş ve antioksidan özelliğe sahip olan Ginkgo Biloba'nın verilmesi, gürültüye bağlı artan prestin seviyesini ve serbest radikalleri uzaklaştırma yoluyla oksidatif stresi azalttığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Oksidatif Stres, Prestin, Gingko Biloba

In this study, the effects of noise on oxidative stress and prestin levels were investigated, and the effectiveness of Ginkgo Biloba on the changes that occurred was evaluated. In the study, 28 pieces female Wistar-Albino rats aged 2.5 - 3 months, 7 in each group, were used. The 1st Group is Control, 2nd Group is Noise group, 3rd Group is Gingko Biloba group and 4th Group is Noise + Gingko Biloba group. The groups exposed to noise were subjected to noise with a frequency of 8000 hertz and an intensity of 100 dB for 12 hours from 7 pm to 7 am for 21 days. Ginkgo Biloba was administered to the groups receiving Gingko Biloba at a dose of 100 mg/kg/day immediately after exposure to noise. At the end of 21 days, blood samples were taken and examined. In the plasma obtained after centrifugation of blood samples, prestin level was analyzed by Rat-Prestin specific ELISA kit method and for oxidative stress; MDA level which is an indicator of lipid peroxidation and GSH, GSH-Px and CAT enzymes were measured and statistically evaluated. Rats exposed to noise had a one significant increase in prestin levels. Therefore, although prestin is not an alternative to audiogram, it is thought that it be used as an auxiliary biomarker in associating noise with prestin level. In addition, increased MDA level and decreased CAT activities indicate that oxidative stress occurs. It has been observed that the application of Ginkgo Biloba, which has been audiologically tested many times and has antioxidant properties, reduces the increased prestin level due to noise and oxidative stress by removing free radicals. Key words: Noise, Oxidative stress, Prestin, Gingko Biloba
Investigation of the effect of noise on oxidative stress and prestin level and the effectiveness of Ginkgo Biloba
Keywords: Fizyoloji