SALİSİLİK ASİT UYGULANMIŞ NOHUT (CİCER ARİETİNUM L.) FİDELERİNDE KADMİYUM 'UN YARATTIĞI FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİKLİKLER - DURSUN, BAHAR (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada nohut (Cicer arietinum L. cv) tohumlarından geliştirilen 15 günlük fideler materyal olarak kullanıldı. Fidelere yapılan tüm uygulamalarda kökten hidrofonik yöntem tercih edildi. Fideler 24 saat süreyle salisilik asit (0.5 mM) ön uygulaması yapılan ve yapılmayan olarak iki gruba ayrıldı. Daha sonra bu iki gruba kendi içinde kontroller (saf su ve salisilik asit) saklı tutulmak koşuluyla kadmiyumun farklı konsantrasyonları (0, 25, 50 ve 100 µM) ayrı ayrı uygulandı. Farklı uygulamalar görmüş fidelerde fide boyu, fide taze ve kuru ağırlığı gibi büyüme parametreleri tespit edildi. Ayrıca fide de protein, yaprakta pigment, prolin, malondialdehit ve glutatyon miktarları belirlendi.Elde edilen sonuçlara göre; salisilik asit ön uygulaması yapılan ve yapılmayan fidelerde büyüme parametreleri ve protein, yapraklarda pigment (klorofil a+b ve karotenoid) miktarları bakımından ilgili gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki açıdan anlamlı bulunamadı (P ? 0.05). Ancak kontrole kıyasla adı geçen parametrelerde kadmiyum konsantrasyonu arttıkça önemli ölçüde gerilemeler ve düşüşler tespit edildi (P < 0.05). Uygulama yapılan fidelerin yapraklarında yüksek kadmiyum (50 ve 100 µM) konsantrasyonları için salisilik asit ön uygulamasının prolin miktarındaki artışı azaltıcı etkisi tespit edildi (P < 0.05). Ancak salisilik asit ön uygulamasının bu azaltıcı etkisi 50 µM kadmiyum için daha belirgin bulundu. Benzer şekilde malondialdehit miktarı salisilik asit ön uygulamalı gruplarda daha düşük bulundu. Ancak sadece 50 µM kadmiyum konsantrasyonu için malondialdehit miktarındaki düşüş anlamlıydı (P < 0.05). Fidelerin yapraklarındaki glutatyon miktarı kontrole kıyasla artış gösterdi (P < 0.05). Glutatyon miktarları salisilik asit ön uygulamalı gruplar, ile ilgili gruplar kıyaslandığında daha yüksek bulundu (P < 0.05).Sonuç olarak seçilen konsantrasyonlara, planlanan uygulama şekline ve süresine bağlı olarak salisilik asit ön uygulamasının fidelerde kadmiyumun belirli parametreler üzerinde sebep olduğu toksik etkinin olumsuzluklarını düzenlediği düşünülmektedir.

In this study, developed the seeds of chickpea (Cicer arietinum L. cv) seedlings of 15 days was used as the material. Seedlings, roots in the hydroponic method was preferred in all applications. Seedlings, salicylic acid for 24 hours (0.5 mM) were divided into two groups: pre-application and leave. Then these two groups, controls (distilled water and salicylic acid) its own right to be kept in condition, different concentrations of cadmium (0, 25, 50 and 100 microM) were performed separately. Different applications have seen seedlings, seedling length, seedling fresh and dry weight was determined as growth parameters. In addition, seedlings of protein, leaf pigments, proline, malondialdehit, and glutathione quantities were determined.According to the results obtained; salicylic acid pre-application and leave the growth parameters of seedlings, the differences between the groups in terms of the amount of protein and pigment (Chlorophyll a and b and carotenoids) in leaves was not statistically significant (P ? 0.05). However, compared to the control parameters mentioned in the concentration of cadmium increases, significant declines and declines were found (P < 0.05). The application of high cadmium in leaves of seedlings (50 and 100 microM) concentrations of salicylic acid pre-application to increase the effect of reducing the amount of proline was determined (P < 0.05). However, the reducing effect of salicylic acid pre-application found more pronounced for the 50 mM Cd. However, the amount of malondialdehyde were lower in the groups pre-applied salicylic acid. Decrease in the amount of malondialdehyde but were significant for only 50 microM concentration of cadmium (P < 0.05). The amount of glutathione increased in all groups compared to control seedlings leaves (P < 0.05). Groups pre-applied salicylic acid on the amount of glutathione was significantly higher among the groups (P < 0.05).As a result, considered seedlings, depending on the shape and duration of the planned application, selected concentrations, negativity of the specific toxic effects of cadmium organized pre-application of salicylic acid parameters.
Physiologocal and biochemical changes due to cadmium on salicylic acid treated chickpea (Cicer arietinum L.) seedlings
Keywords: Biyoloji