AZO GRUBU İÇEREN LİGANDLAR VE BUNLARIN BAZI GEÇİŞ METALLERİ İLE KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE İNCELENMESİ - ERGİN, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi AZO GRUBU İÇEREN LIGANDLAR VE BUNLARIN BAZI GEÇİŞ METALLERİ İLE KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE İNCELENMESİ Ömer ERGİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 31 Bu çalışmada 1 -(4-nitrofenilazo)-2-naftol (L1!^), l-fenilazo-2-naftol (L2H2) ligandları ve bunların bazı geçiş metal kompleksleri sentezlendi. Çalışmada (LIH2) ve (L2H2) ligandlarını sentezlemek için p-nitroanüin ve anilinin diazonyum tuzu çözeltileri hazırlandı ve 2-naftole ilave edildi. Daha sonra (L'H2) ve (L2H2) ligandlarının Co(II) ve Zn(II) kompleksleri sentezlendi. Çalışma ligand ve komplekslerin karakterizasyonu üzerine yoğunlaştırıldı. Sentezlenen ligandların ve komplekslerin yapıları, Molar İletkenlik, Elementel Analiz, Magnetik Süssebtibilite, İR, 'H-NMR Spektroskopisi teknikleri kullanılarak karakterize edildi. Elde edilen sonuçlara göre komplekslerdeki metalin Uganda oram 1:2 bulundu. Deneysel ve teorik sonuçların birbiriyle uyum içinde oldukları bulundu. Anahtar Kelimeler : Boyalar, Azo bileşiklerinin komleksleri, Co(II) V
Synthesis and investigation of ligands containing azo group and their transition metal complexes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry