JPEG Sıkıştırma Algoritmasının Dünü Bugünü ve Geleceği - Artuğer, Fırat; Özkaynak, Fatih (My University, 2018)
Bilim ve teknolojideki gelişmeler her geçen gün büyük veri kavramının önemini ön plana çıkarmaktadır. Buyüzden hayatımızın bir parçası haline gelen sayısal verilerimizin etkili yöntemlerle iletilmesi ve saklanmasıgerekmektedir. Hem veri aktarımı hem de veri depolama süreçlerinde etkililiği sağlamak için kullanılan en yaygınyöntem veri sıkıştırmadır. Veri sıkıştırma algoritmaları farklı gereksinimlere göre iki temel kategoriyeayrılmaktadır. Bu kategoriler kayıplı ve kayıpsız veri sıkıştırma algoritmalarıdır. Bu çalışmada kayıplı verisıkıştırma algoritmaları üzerine bir inceleme yapılmıştır. Çalışmayı ham bir literatür analizinden ayıran en önemlinokta özellikle uygulamalarda ortaya çıkan problemler üzerinden olası çözüm önerilerinin tartışılmış olmasıdır.Çalışma bu alanda ilerlemeyi planlayan araştırmacılar için bir yol haritası niteliğindedir. Çalışmanın temel amacı“Bir kayıplı veri sıkıştırma uygulaması için etkili yöntemin nedir?” soruna cevap bulabilmeyi hedeflemektedir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar