EĞİTİM YÖNETİMİ ALANINDA SOSYAL İNOVASYON ALGISI: ELAZIĞ İL ÖRNEĞİ - KOÇAK, AHMET ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2023)
Araştırmanın temel amacı, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin sosyal inovasyon kavramı hakkındaki bilgi, birikim ve yapılan uygulamalarının incelenmesi ile kavrama olan bakış açılarının ve yaklaşımlarının değerlendirilmesidir. Nitel nitelikte olan bu araştırmada olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Elazığ ilinde bulunan ilk ve orta dereceli okul ve kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler oluşturmaktadır. Her eğitim kurumundan 2 öğretmen ve 1 yönetici olmak üzere toplam 10 eğitim kurumundan gönüllülük esasına göre katılımcılar seçilmiştir. Çalışma grubunun belirlenmesinde olasılık temelli örnekleme yöntemlerinden biri olan amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 10 adet açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu hazırlanırken kapsamlı bir literatür çalışması yapılmış ve sorular belirlenmiştir. Literatür çalışması sonrasında hazırlanan sorular üç alan uzmanı ve bir öğretmen tarafından kapsam, içerik ve anlaşılırlık bakımından incelenerek gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Araştırmada gönüllü olan yönetici ve öğretmenlere, hazırlanan görüşme formundaki sorular yönlendirilmiştir ve cevaplar ses kaydı aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmada toplanan veriler, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, yöneticilere ve öğretmenlere görüşme öncesinde sosyal inovasyon kavramı açıklanmasına rağmen vermiş oldukları cevaplara bakıldığında hazırbulunuşluk düzeylerinin yeterli olmadığı görülmüştür. Görüşmeye katılan yöneticilerin ve öğretmenlerin sosyal inovasyon kavramı ile girişimcilik, yenilikçilik ve inovasyon kavramlarını birbirine karıştırdıkları, genellikle sosyal inovasyonu okul içi veya okul dışı yeni bir proje yapmak, yeni bir ürün ortaya koymak veya herhangi bir sosyal faaliyette bulunmak olarak algıladıkları tespit edilmiştir.

The main purpose of the research is to evaluate the knowledge, experience and practices of school administrators and teachers about the concept of social innovation and to evaluate their perspectives and approaches to the concept. In this qualitative study, the phenomenology design was used. The study group of the research consists of administrators and teachers working in primary and secondary schools and institutions in the province of Elazig. Participants were selected on a voluntary basis from a total of 10 educational institutions, including 2 teachers and 1 administrator from each educational institution. Purposive sampling method, which is one of the probability-based sampling methods, was used to determine the study group. A semi-structured interview form consisting of 10 open-ended questions was used as a data collection tool in the research. While preparing the interview form, a comprehensive literature study was conducted and the questions were determined. The questions prepared after the literature study were examined by three field experts and a teacher in terms of scope, content and clarity, and necessary arrangements were made. The questions in the prepared interview form were directed to the administrators and teachers who volunteered in the study, and the answers were collected via audio recording. The data collected in the research were analyzed with the content analysis method. As a result of the study, although the concept of social innovation was explained to the administrators and teachers before the interview, it was seen that the level of readiness was not sufficient when looking at the answers they gave. It has been determined that the administrators and teachers who participated in the interview confuse the concept of social innovation with the concepts of entrepreneurship, innovation and innovation, and they generally perceive social innovation as making a new project inside or outside of school, introducing a new product or engaging in any social activity.
Social innovation perception in educational administration: The case of Elazig provaince
Keywords: Eğitim ve Öğretim; İşletme