TANRISAL İLETİŞİM MODELİ OLARAK VAHYİN TEMELLENDİRİLMESİ - ŞAHİN, UBEYDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2024)
Tarih boyunca insanlığın yaşadığı bu evrende hayatı anlama ve anlamlandırma çabası günümüze kadar süregelmiştir. İnsanın yaşadığı hayata dair bir dayanak bulma istenci, onun bütün bir evreni anlama ve sorgulama gayretine yöneltmiştir. İnsanın, bu hayatta oluşunun nedenini sorgulamaya başlaması, karşılaştığı zorluklara ve anlamsızlıklara karşı güç edinme isteğini de beraberinde getirmiştir. İnsanın hayatta tatmin olması, kendisini mutlu hissetmesi, arayışlarına cevap bulabilmesi ve birey olarak kendi bütünlüğünü sağlayabilmesi varoluşunu sağlıklı tamamlamasına bağlıdır. İnsanın bu aşamada da duyacağı ve kendisine ihtiyacı olan en elzem şey ise bir dayanağının olmasıdır. Tanrı'nın insanı ve bütün bir evreni yaratmış olması ve dahi insana, akıl ve vicdan erklerini insanın kendi yapısına dahil etmesinin, yarattığı o şeyden bir beklenti içinde olduğu yargısına bizleri ulaştırmaktadır. Ancak bizim Tanrı'dan haberdar olmamızın, Tanrı ile nasıl bir irtibat içinde olacağımızı bilmemize el vermemektedir. Bu yüzdendir ki Tanrı'nın yarattığı varlığa, yani insana bir mesaj göndermesi doğal bir sonuçtur.

Throughout history, the effort to understand and make sense of life in this universe where humanity has lived has continued until today. The will of man to find a basis for the life he lives has led him to an effort to understand and question the whole universe. The fact that a person begins to question the reason for her existence in this life has brought with it the desire to feel strength against the difficulties and meaninglessness she encounters. Being satisfied in life, feeling happy, being able to find answers to his searches and providing his own integrity as an individual depend on the healthy completion of his existence. The most important thing a person will need at this stage is to have a support. The fact that God has created man and the whole universe, and even man's incorporating the powers of reason and conscience into his own structure, leads us to the judgment that he has an expectation from the thing he has created. However, the fact that we are aware of God does not allow us to know how we will be in contact with God. For this reason, it is a natural result that God sends a message to the creature he created, that is, to man.
Grounding revelation as a model of divine communication
Keywords: Din; Felsefe